2024. július 17., szerda

Könyvtenger portugál felhangokkal

Ma, szerda délben az újvidéki Forum Könyvkiadó és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet is bemutatkozik a belgrádi 56. Nemzetközi Könyvvásáron

Hét nap, a tavalyinál harminccal több, egészen pontosan nyolcszáztizenhét kiadó, több száz könyv bemutatója húszezer négyzetméteren – számokban kifejezve ez lenne az 56. Nemzetközi Könyvvásár Belgrádban. Azért sokkal több ennél: már vasárnap, a nyitónapon bebizonyosodott, hogy a könyv, a könyvvásár továbbra is nagy vonzerő a fővárosban, emberek ezrei hömpölyögtek végig a könyvtengeren. Jó döntés volt erre a napra időzíteni a megnyitót, és jó döntés volt egy ország helyett egy nyelvet megtenni a rendezvény díszvendégének. A választás a portugál nyelvre esett, miután közel húsz író tett eleget a meghívásnak, és 40 kiadvánnyal érkeztek a szerb fővárosba, közöttük Angola, Brazília, a Zöldfoki-szigetek, Kelet-Timor, Mozambik és természetesen Portugália képviselői. A kiállítást a sok nyelvre fordított Mia Couto biológus és író nyitotta meg Svetislav Basara szerb íróval. Couto portugál nyelven alkot, Mozambikban született és él, egyébként egyidős a rendezvénnyel.

(Törőcsik Nagy Gábor felvétele a tavalyi rendezvényen készült)

A könyvvásár hangulatát belengi az az esemény, hogy Ivo Andrićnak 50 évvel ezelőtt ítélték oda az Irodalmi Nobel-díjat, és ennek jegyében kiállítást rendeztek, de ma 18 órakor bemutatják Bora Kontić szarajevói újságíró Cím nélkül című filmjét is a Nobel-díjas íróról.

A tartományi kormány évek óta támogatja a vajdasági, s azon belül is a kisebbségi nemzeti közösségek kiadóinak vásári bemutatkozását Belgrádban. Ma délben az újvidéki Forum Könyvkiadó és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet bemutatja a tavalyi vásár óta készült kiadványait.

Az újvidéki Mediterran Publishinget és a karlócai ZoranStojanovićKiadóházat az Év Kiadója díjra jelölték, az újvidéki Prometej Kiadót (szerb–roma szótárával) pedig az Év Kiadói Vállalkozása elismerésre terjesztették fel.

Az érdeklődők 10 és 21 óra között látogathatják a könyvvásárt 250 dináros belépőjegy ellenében. A kiadók nagy árengedménye nem üres hírverés, sokan 30 százalékos kedvezményt adnak, több standon pedig 100–200 dinárért adják a több éve megjelent kiadványokat.