2024. július 17., szerda

A hang a vizualitás évszázadában

A 13. TAKTONS díjaiért 140 hangfelvétel verseng – Újvidéken adtak egymásnak ismét találkozót a széles régió hangtechnikai szakemberei

A Vajdasági Rádió kétévente szervezi meg a TAKTONS elnevezésű rendezvényét, mely csaknem három évtizede szolgálja a hangfelvételezők szakmai megmérettetését, találkozását, fejlődését. A Vajdasági RTV M-Stúdiójában szerdától látják vendégül a 13. találkozó résztvevőit, melyen a szerbiaiakon kívül a közmédiában foglalkoztatott magyarországi, szlovák, román, szlovén, horvát, boszniai, szerb köztársaságbeli, montenegrói, macedón, és osztrák hangtechnikai szakemberek gyűltek össze. Amellett, hogy értékelik az elmúlt két év eredményeit a professzionális hangtechnika terén, előadásokat tartanak akusztika, audiomérések és felvételezés témájára. Ezenkívül az érdeklődők ritka kiállítást is megtekinthetnek korszerű akusztikai berendezésekből. A rendezvényt Milorad Đurić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár nyitotta meg, támogatásáról biztosítva a nemzetközi rendezvényt, mely kiváló alkalom tapasztalatcserére, a hanggyártás standardjainak növelésére. A rendezvény díjaiért idén 140 hangfelvétel verseng, ebből 115 rádiós, 21 pedig televíziós kategóriában. A szombaton záruló 13. TAKTONS zárónapján megtartják az 1. Akusztikai és Audiotechnikai Nemzetközi Tanácskozást.

– Intézményünk számára nagyon fontos a TAKTONS hagyományának a megőrzése – foglalta össze a rendezvény fontosságát Klemm József, a Vajdasági Rádió igazgatója. – Az egyik az, hogy ez egy egyedülálló rendezvény Közép-Európában, ha jól tudjuk, a világon is, ahol a résztvevők műveit nem a tartalom alapján értékelik, hanem a műszaki kivitelezés alapján. Már pedig a XXI. században a hang háttérbe szorult, azt mondják, hogy ez a század a vizualitás évszázada, a vizuális élmények uralják, és bizony ezek a vizuális élményeken alapuló médiumok ellustítják az emberi képzelőerőt, a tudatot, hiszen készen szolgáltatják azokat a képeket, melyeket egyébként az emberi tudatnak önmagának kellene gyártania a hallott szövegek alapján. Hisszük, hogy a rádió egy olyan fontos médium, mely a vizuális médiumok térhódítása ellenére meg fogja őrizni helyét a médiumok körében ebben az évszázadban is. Bizonyítani szeretnénk tehát, hogy fontos médium a rádió, de csak akkor maradhat fenn, ha fejlődik. Ebbéli igyekezetében támogatjuk a TAKTONS rendezvényét.