2024. szeptember 3., kedd

A Jövő Embere – a „Homo Informaticus”

Az idei Magyar Tudomány Ünnepén rangos szakemberek tartottak előadást a tudomány iránt érdeklődő fiataloknak – Átadták a Magyar Tudományosság Vajdaságban pályázat díjait

A Magyar Köztársaság Szabadkai Főkonzulátusa az idei évi Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon tudományos ismeretterjesztő szemináriumot szervezett A Jövő Embere címmel. A rendezvény támogatója a Szabadkai Magyar Tannyelvű Kar volt, együttműködő partnere az MNT, az ünnep fővédnöke pedig dr. Várady Tibor akadémikus, a Közép-európai Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az MNT nyelvhasználati bizottságának elnöke.

Tudományunk ünnepe alkalmából – a hagyománynak megfelelően –, idén is sor került a diákpályázat kiírására, a verseny lebonyolítására és az ünnepi rendezvényre. Újdonság viszont, hogy szemináriumon is részt vehettek a tudásra éhes fiatalok. A rendezvényt Korsós Tamás szabadkai magyar főkonzul nyitotta meg, és a szeminárium kapcsán kiemelte, hogy a Magyar Tudomány Ünnepe nem csupán főhajtás nagy tudósaink előtt, hanem a fiatal kutatók jövőjével való törődés is:

– Sok szülő panaszkodik, hogy gyerekük sápadt, gerincferdüléses, kialvatlan, és alig olvas könyveket, miközben rengeteg időt tölt a számítógép előtt. Közben viszont arra is gondolnunk kell, hogy ezalatt zajlik-e benne pozitív változás, hiszen az ember evolúciója nem állt le – mondta Korsós Tamás, majd pedig saját életéből merített erre példákat. Visszaemlékezett arra, amikor még a ZX Spectrummal és a Commodore 64-gyel ismerkedett, rácsodálkozott előbb az egérre, majd az internetre.

– Ekkor még kilobájtokban számoltunk, és nem csak a terabájt volt szinte elképzelhetetlen, hanem a giga is, a családom mindennapjaiba pedig beköltözött egy új szó, az ún. gépidő, ami azt jelentette, hogy lefoglalják egy időre az otthoni számítógépet – hallottuk a főkonzultól.

A szeminárium első előadását dr. Mérő László matematikus, pszichológus az ELTE Gazdaságpszichológiai szakcsoportjának egyetemi tanára tartotta Homo Informaticus címmel, amelyben azt ecsetelte, hogy az informatika fejlődése akár evolúciós változásokat is létrehozhat az emberi fajban. Utána prof. dr. Nánai László a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott Természettudományi Intézet vezetőjének előadását hallhattuk A fizikai törvények univerzális jellege és a „Homo Informaticus” címmel.

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából kiírt, Magyar Tudományosság Vajdaságban elnevezésű pályázat értékelése és az eredményhirdetés tegnap este volt a szabadkai városházán, a díjazottak névsorát szombati számunkban közöljük.