2024. július 17., szerda

Ahol egymásra talált az író és az olvasó

XI. GYŐRI KÖNYVSZALON
(Diósi Árpád felvételén: Sándor Zoltán, Csík Mónika, Kovács Jolánka és Villányi László)

Programokban gazdag három nap után vasárnap bezárta kapuit a XI. Győri Könyvszalon. A rendhagyó kulturális fesztiválnak, ahol több mint 40 kiadó könyveit tekinthette mag a nagyérdemű a Győri Nemzeti Színház adott ismét otthont. Az irodalom barátai nem csupán óriási könyvkínálatot (és jelentős, akár 50 százalékos árengedményt) találhattak a seregszemlén, hanem sokszínű és gazdag kulturális programot is. Reggeltől estig három helyszínen – a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán, a színház harmadik emeleti előterében felállított Pódiumszínpadán és a színház kamaratermében, a Kisfaludy Teremben – könyvbemutatók, kerekasztal-beszélgetések, irodalmi vetélkedők, irodalmi estek és koncertek szórakoztatták a látogatókat, de a legkisebbekről sem feledkeztek meg a szervezők, a Gyermekek Házában többek között játszóház és Mesekuckó várta az irodalommal még csak most ismerkedő lurkókat. E három napra Győr valóságos kulturális paradicsommá vált, ahol egymásra találhatott az író és az olvasó.

A háromnapos ünnep egyetlen hátránya a sokszínűség volt, hiszen bármennyire is igyekezett az ember, nem tudott ott lenni minden előadáson. Pénteken a Nagyszínpadon többek között Böjte Csaba dévai ferencessel ismerkedhettek meg a vendégek, este pedig már Bognár Szilvia és a Sator Quartet lemezbemutató koncertjét nézhette meg Lovasi András közreműködésével, szombaton bemutatkozott a Kabóca Bábszínház is, a záró napon pedig a Sebő együttes, majd Gryllus Vilmos szórakoztatta a legkisebbeket, a felnőtteket este pedig nem más mint Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter színművész.

A Pódiumszínpad is bővelkedett érdekességekben, három napon át reggel tíztől este hatig óránként különböző kiadók és írók mutatkoztak be, de előadást tartott például Farkas Bertalan, az első magyar asztronauta is, és a Művészetek Szentélyében (a győri volt zsinagógában) is láthattunk szívhez szóló előadást, a győri Villányi László költő jóvoltából. A Kisfaludy Teremben péntek este Huzella Péter és Zalán Tibor alkotópáros A konszolidáció nemzedéke című műsorral adott feledhetetlen emlékeket a vendégeknek. Az énekelt és szavalt versek előtt, akit érdekelt, többek között részt vehetett a Nemzeti Tankönyvkiadó Szövegértésről mindenkinek elnevezésű programján, az Import Impró Színházi Társulat bemutatóján, vagy a Digitális irodalmi szeminárium és workshop keretein belül arra kereshette a választ, hogy a számítógépes világ hogyan befolyásolja az olvasási szokásainkat. Másnap a látogatók részleteket hallhattak Tomaso KemenyA vízözön mondja című verseskötetéből, vagy meghallgathatták, milyen élményekkel tér nap mint nap haza Al Ghaoui Hesna, az MTV külpolitikai munkatársa a közel-keleti konfliktusok helyszíneiről. Vasárnap a könyvbemutatók jegyében telt el, ekkor mutatkozott be a győri közönségnek Vajdaság is, méghozzá a muzslyai Sziveri János Színpad és a Sikoly irodalmi folyóirat által. Kovács Jolánka íróval, valamint lapunk munkatársaival, Sándor Zoltán Herceg János Irodalmi Díjas íróval és Csík Mónika Kilátó-díjas költővel Villányi László József Attila-díjas költő beszélgetett.