2024. július 17., szerda

Tizenhét vetélkedő a XX. tini fesztiválon

A jövő szombaton sorra kerülő temerini könnyűzenei rendezvényt az MNT anyagilag nem támogatta, bár korábban a kiemelt fontosságúak közé sorolta – A sztárvendég Szeleczky Dávid

(Tavaly tini kategóriában Bíró Mónika lett a győztes -- Ótos András felvétele)


A nagykorúvá cseperedett temerini Tini-Ifjúsági Táncdalénekes Vetélkedőt nem kell bemutatni a szórakoztató zene kedvelőinek a Vajdaságban. A fesztivált immár 20. alkalommal rendezik meg a helybeli Sportcsarnokban, időpontja pedig november 26-a, szombat 19.30 lesz. Idén 17 versenyző méri össze tehetségét, akiknek a fellépését a kibővített 3+2 együttes kíséri Bugyi Zoltán vezetésével. Az utóbbi évek gyakorlatához hasonlóan most is népesebb lesz a fesztivál tini (13–17 évesek) kategóriája összesen 11 vetélkedővel, mint a felnőttek kategóriája (18–25), ahol 6-an vetélkednek. A fiatalok Vajdaság számos településéről érkeznek, csupán négy fellépő helybeli. Teljesítményüket a Jovan Adamov, Kovács Ferenc, Verebes Ernő, Füstös Dénes és Hajdúk János összetételű zsűri bírálja el. A rendezvényt élőben közvetíti a Vajdasági Rádió, a Vajdasági Televízió pedig felvételt készít a versengésről. Az egész estét betöltő rendezvényen bemutatkoznak az idei Kolibri Fesztivál győztesei: Nacsa Adél és Orosz Nikoletta , valamint Páger Szandi Muzslyáról. A sztárvendég helyét – aki mintegy félórás műsorral szórakoztatja a közönséget a rendezvény szünetében, a győztes kikiáltása előtt –, Szeleczki Dávid , az 5. magyarországi megasztár tölti be.

(Ifjúsági kategóriában Nagy Csongor bizonyult a legjobbnak)


Idén 39-en jelentkeztek a könnyűzenei rendezvényre, akiknek több mint a fele lemorzsolódott az előválogatás során – hallottuk a szervezőktől a tegnap megtartott sajtótájékoztatón. Ígéretük szerint főpróbát is tartanak, ily módon is megkísérlik a maximumot kihúzni a fellépőkből, hisz, mint azt Hajdúk János tegnap hangsúlyozta, gyakran megtörténik, hogy a versenyzők lámpalázuk miatt jóval az előválogatásban nyújtott teljesítményük alatt teljesítenek. Ádám Csilla, Varga Flórián, és Füstös Dénes, a szervezőbizottság további tagjai hangsúlyozták, hogy a vajdasági magyarok körében népszerű rendezvény húsz éve alatt bizonyította létjogosultságát, szükségességét pedig már csak az is indokolja, hogy térségünkben a temerini fesztiválhoz mérhető látványos, a könnyűzene műfaját ápoló, tehetségkutató vetélkedő nincs. A fesztivált támogatás nélkül nem tudják tető alá hozni. Idén a tartományi jogalkotási, nemzeti közösségi és oktatási titkárság, valamint a temerini önkormányzat vállalta a kiadások oroszlánrészét, a helybeli vállalkozók pedig hagyományos módon kisebb-nagyobb reklámfelülettel támogatják a rendezvényt. Ugyanakkor a szervezők nevében Hajdúk János csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a Magyar Nemzeti Tanács egy parával sem támogatta a rendezvényt, habár a kiemelt fontosságúak közé sorolta korábban, a sajtó tanúsága szerint. – Tavaly 80 ezer dinárt juttatott a nemzeti tanács a könnyűzenei rendezvény támogatására, habár akkor még nem sorolták be sehová, idén azonban mintha megfeledkeztek volna rólunk – mondta. – Ettől függetlenül a vetélkedő megrendezése nem kérdéses, csupán az anyagi kerete töltődik fel a kelleténél lassabban. A szervezők további felajánlásokra számítanak.

A XX. Tini-Ifjúsági Táncdalénekes Vetélkedőre péntektől váltható belépőjegy, melynek ára immár negyedik éve változatlanul 350 dinár, és a művelődési egyesület székházában kapható 18 óra után, illetve előjegyeztethető a 021/843-411-es telefonszámon.