2024. szeptember 3., kedd

„A mindenes literátor”

A szabadkai Városi Könyvtárban Lévay Endre emléke előtt tisztelegtek

Tartalmas műsorral emlékezett meg a szabadkai Városi Könyvtár, Lévay Endre születésének 100. évfordulóján. A jubileum kapcsán egy kiállítás nyílt, amelynek szerzője Ágoston Pribilla Valéria, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatóhelyettese, de nagy segítségére volt Micskó Éva informatikus. A megnyitón az igazgatóhelyettes mellett felszólalt Dragan Rokvić, a könyvtár igazgatója és Farkas Zsuzsa, aki szerkesztője volt a 2002-ben megjelent Holnapvárók című könyvnek, amely Lévay Endre emlékiratainak második kötete. Farkas Zsuzsa kiemelte az író sokoldalúságát, hiszen részt vett szinte minden magyar nyelvű lapunk létrehozásában: a Magyar Szó elődének a Szabad Vajdaságnak egyik alapítója volt, és egyedül ő írta meg napilapunk indulási körülményeit, amit később Kalapis Zoltán felhasznált a lap történetének megírásához.

Lévay Endre közrejátszott továbbá a Hét Nap, a Híd, az Üzenet és az Életjel megalakulásában is. Fontos szerepet játszott a Népkör munkájában, és a Népszínház háború utáni újraindításában. Újságíró volt, szerkesztő, irodalmár, kultúrszervező, sőt magyartanár. Úgymond szétforgácsolta tehetségét, miközben valamennyi hatalom ellenséget látott benne, 1948-ban Goli Otokra, majd a krekai szénbányába küldték. Az emlékére összeállított irodalmi esten, egyik fia Lévay László osztotta meg az egybegyűltekkel apjával kapcsolatos emlékeit, de felolvasta testvérei Szilveszter és Tibor visszaemlékezésit is. A műsoron fellépett három fiatal tehetség is a szabadkai Zeneiskolából, Lévay Csenge és Lévay Boglárka zongorán, valamint Juhász Krisztián hegedűn. Az esten a Népszínház Magyar Társulatának színészei: G. Erdélyi Hermina, Kalmár Zsuzsa, Kovács Nemes Andor és Ralbovszki Csaba Lévay Endre-írásokat, és más vajdasági magyar irodalmi alkotásokat olvastak fel, az írások válogatásában pedig Brestyánszki Boros Rozália dramaturg vállalt nagy szerepet.

Ágoston Pribilla Valéria azt is hangsúlyozta, hogy a Bori Imre által méltán „mindenes literátornak” nevezett Lévay Endre hagyatékból több mint ezer könyv, lemez, kotta és kézirat került a könyvtár tulajdonába a hagyatékot ápoló Urbán Gábornak és a Lévay-családnak köszönhetően.