2024. július 16., kedd

A topolyaiak voltak a legjobbak

A Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán

Az Újvidéki Színház nagytermében a hétvégén rendezték meg a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada elnevezésű rendezvényt, az idei manifesztáció sorrendben a nyolcadik volt. A Martin György Néptáncszövetség, a Vajdasági Magyar Folklórközpont és a Vajdasági Magyar Népművészeti-és Közművelődési Központ szervezésében megtartott bemutatón hét csapat vett részt, fellépésüket egy öt tagú, magyarországi szakzsűri osztályozta. Teljesítményüket valójában nem rangsorolták, hanem kategóriákba sorolták – azok az együttesek, amelyek 100 és 119 közötti pontszámot értek el, „minősült” kategóriába kerültek, 120 és 129 között „jól minősült”, 130-nál nagyobb pontszám esetén pedig kiválóan minősült kategóriába sorolták.

A törökbecsei Csalogató T.E. 101 pontot, a péterrévei Tiszavirág T. E. 105.5, az újvidéki Csűrdöngölő T. E. 121.5, a péterrévei Tisza T.E. 122.5, az óbecsei Szelence T.E. 130, a kishegyesi Rizgetős T. E. pedig 131 pontot szerzett. A legnagyobb pontszámot a topolyai Cirkalom T.E. érte el, a zsűritől 145 pontot kaptak.

Ezt a minősítési rendszert 1997. óta alkalmazzák Vajdaságban, az azóta megszervezett vetélkedőkön csupán egy táncegyüttes szerzett egy alkalommal 100 pontnál kevesebbet. Az elmúlt évek során 21 vajdasági magyar néptáncegyüttes szerepelt a manifesztációkon, a rendezvény megszervezését az idén a Nemzeti Kulturális Alap és a vajdasági kormány művelődési és tájékoztatási titkársága támogatta.