2024. október 7., hétfő

Jó szomszédok a közös jövőért

Szerdán ünnepélyesen átadták rendeltetésének a felújított péterrévei könyvtárat

A Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program első pályázati felhívásának egyik nyertes projektuma volt Óbecse, Temerin, Mórahalom és Domaszék közös pályázati anyaga. A négy település Jó szomszédok a közös jövőért elnevezéssel kialakított egy örökségvédelmi utat, amelyben a „kulcsállomások” a mórahalmi Közgazdasági Iskola, a domaszéki Vasútmúzeum, a temerini Tájház és az óbecsei Népkönyvtár péterrévei könyvtárrészlege.

A könyvtár épülete az Osztrák–Magyar Monarchia ideje alatt épült, azóta nem történt nagyobb tatarozás az épületen, ezért nagy szükség volt a felújítására és a bővítésére is. A munkálatok összköltsége mintegy 66 000 eurót tett ki, de mivel nem előfinanszírozott projektumról van szó, a projekt megvalósulásához az önkormányzat hathatós támogatására is szükség volt, a könyvespolcok megvásárlását pedig a Szekeres László Alapítvány és az MNT pályázata tette lehetővé.

– Ahhoz, hogy a nyári színpad kialakítása megkezdődjön, az udvart fel kellett töltenünk iszappal: 18 személy saját traktorával, saját üzemanyagát használva, szabadidejét feláldozva segített. Legyen ez a könyvtár példa arra, hogy ha összefogunk, az eredmény nem marad el – mondta ünnepi beszédében Kinka Erzsébet megbízott igazgató a zsúfolásig megtelt könyvtárteremben.

A megjelenteket Knézi Péter polgármester, dr. Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, valamint Relja Burzan, a szabadkai IPA iroda munkatársa is üdvözölte, majd Mátéffy Béla főesperes megáldotta az épületet.

Az eseményről a jövő hét elején képes riportban is beszámolunk.

Képünkön: Knézi Péter polgármester, Kinka Erzsébet igazgatónő és Relja Burzan átvágják a szalagot