2024. szeptember 3., kedd

Jézuska sok ruhát kapott

Karácsonyi kiállítás Szabadkán, az Emléktárgyboltban

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság, a szabadkai Városi Múzeum és a Szent György-plébánia karácsonyi kiállítást szervezett, az MNT támogatásával, A Jézuska sok ruhája címmel. A tárlat ötlete Beszédes Valéria néprajzkutatótól ered, aki a megnyitón elmondta, hogy ez a kiállítás ajándék a 620 éves városnak és a 170 éves egyházközségnek:

– Miközben egy tanulmányhoz gyűjtöttem anyagot, eszembe jutott, hogy milyen jó lenne, ha a Szent György-templom Prágai Kis Jézuskájának szabadkai képzőművészek terveznének ruhácskákat – mondta.

A kiállításon megtekinthető ruhákat Bárdos Valéria, Bilicki Mária, Korhecz Papp Zsuzsanna, Kreszánkó Viktória, Ledenyák Andrea, Maja Rakočević, Marija Šabić, Sagmeister Peity Laura, és Sebők Valéria készítették. A kiállítást Palatinus István, a Szent György-templom plébánosa nyitotta meg. Ünnepi megnyitóbeszédében többek között a Prágai Kis Jézuska történetéről világosította fel az egybegyűlteket, akinek a történelem folyamán, mint hallottuk, még Mária Terézia is varrt kis ruhát. A kiállítás Mikulástól Vízkeresztig látogatható az Emléktárgyboltban, utána egy időre a Mária Rádióba költözik, később pedig a Szent György-templomba.