2024. szeptember 3., kedd

Kastélyok titkainak nyomában

A szabadkai Városi Könyvtárban bemutatták Podhorányi Zsolt Mesélő délvidéki kastélyok című könyvét

A szokásosnál nagyobb érdeklődés övezte Podhorányi Zsolt budapesti történész, Mesélő délvidéki kastélyok című könyvének bemutatóját. A szabadkai Városi Könyvtár olvasóterme zsúfolásig megtelt. A műsort Korhecz Imola vezette, aki személyesen is érintett a könyv létrejöttében, hiszen végigkísérte a szerző – aki egyben férje is – , kitartó kutatói munkáját. Megtudhattuk, hogy a kiadvány öt évig készült, és második részének tekinthető a korábban megjelent Mesélő kastélyok könyvnek, amely a magyarországi kastélyok történeteit kutatja. Az új könyvéről a szerző elárulta, hogy egy nagyon összetett folyamat eredménye:

– Ez egy gyűjteményes kötet, amelyhez szűkítenem kellett a terepet. Délvidék hatalmas területet foglal magába, ezért elhatároztam, hogy Bács-Bodrog és Torontál vármegye kastélyait kutatom. Ezekről magyar nyelven mindeddig nem készült kötet. Azért döntöttem a délvidéki kastélyok mellett, mert úgy gondolom, hogy Délvidék mostoha területe a művelődésnek és a történelmi kiadványoknak. Könyvem abban egyedi, hogy vegyes műfajú, egyszerre riportkönyv is, továbbá a fotók és az írott szó egyforma jelentőségűek, mivel a képek nem illusztrációi a szövegnek. A kutatásaim során a kastélyok falain belül zajlott történetek érdekeltek leginkább, és nemcsak a birtokos család tagjai, hanem a személyzet élete is – hangsúlyozta a szerző, akiről azt is megtudhattuk, hogy a könyv szinte teljes egészében az ő munkája: a szerkesztés, az írások, a fotók, a riportok stb., ha pedig sor kerülne egy harmadik könyvre is, akkor Felvidék, vagyis Erdély kastélyait célozná meg.

A rendezvény vendégei voltak Gudenus János családtörténeti kutató és Virág Zsolt művészettörténész Magyarországról, akik a szerzővel úttalan utakon kutatták a gyakran megközelíthetetlen kastélyokat és azok mesés történeteit. A bemutatón jelen voltak azon családok leszármazottai is, akik történetei szerepelnek a könyvben. A műsor folyamán részleteket hallhattunk a könyvből, amelyeket Korhecz Imola és Bencsik István olvastak fel, valamint videóbejátszásokat láthattunk terepen készült riportokból. Az eseményt Szélpál Szilveszter éneke és Görög Enikő zongorakísérete tette hangulatosabbá.