2024. szeptember 3., kedd

A birka balettozni akar

Aska és a farkas – Pénteken bemutatót tart a szabadkai Népszínház Magyar Társulata

A 2011/2012-es évad második bemutatójaként a szabadkai Népszínház Magyar Társulata Ivo Andrić, Zalán Tibor, ifj. Kucsera Géza Aska és a farkas című táncos előadását játssza december 23-án, 19.30-tól a Jadran színpadon. A röprízre pedig 27-én kerül sor.

A premier kapcsán Mezei Zoltán társulatigazgató arról beszélt, hogy miért választottak ezúttal rendhagyó módon egy ifjúsági produkciót:

– A repertoárunkon eddig nemigazán kaptak helyet ifjúsági darabok. Ezen szeretnénk most változtatni, mivel van egy olyan közönségréteg, amely érdeklődik az előadásaink iránt, de olyan korosztályú, hogy a gyermekszínházak előadásait már kinőtte, a felnőttekéhez pedig még nem elég érett. Ivo Andrić meséje Zalán Tibor átiratában nem pusztán a diákokhoz szól, ez ugyanis egy felnőttmese az álmokról, a kitartásról és a rivalizálásról. Igyekszünk magunkat családi színházzá tenni, ezt szorgalmazza ez az előadás, amelyet gyermek és szülő együtt nézhet – mondta a társulatigazgató, majd hozzátette, hogy sok szereplőt lehet majd a színpadon látni, és külsős csoporttal is dolgoztak, hiszen a próbákat szereplőválogatás előzte meg. Azt is elmondta, hogy a jól éneklő és táncoló fiatalokat kereső castingra sokan jelentkeztek. Az előadás rendezője, Hernyák György is a darab korhatár-nélküliségét emelte ki:

– Mivel egy birkáról szól, aki balettot akar tanulni, már nem is mese, hanem abszurd történet. Ez a novella akkoriban jelent meg, amikor még nagy volt az írástudatlanság, és Andrić talán azt akarta vele üzenni, hogy legyen az illető akárki, ha valamit elképzel, és amellett kitart, akkor az teljesülhet – mondta Hernyák György.

Az előadásban először jelenik meg koreográfusként Táborosi Margaréta, Pesitz Mónika a Nóra című produkció után ismét jelmeztervezővé avanzsált, a zeneszerző pedig ifj. Kucsera Géza. Askát Pámer Csilla játssza, az anyját Vicei Natália, a gonoszkodó farkast Kovács Nemes Andor, a balett-tanárt pedig Mess Attila, aki arra is emlékeztetett, hogy Ivo Andrić pontosan ötven évvel ezelőtt kapott Nobel-díjat (jövőre pedig születésének 120. évfordulóját ünneplik). Színpadon láthatjuk továbbá Mácsai Endrét, Baráth Attilát, Brezovszki Rolandot, Körmöci Petronellát, Csernik Árpádot, Pálfi Ervint, Raffai Ágnest, Fülöp Tímeát, Káposzta Anitát, Kószó Ágnest, Czumbil Orsolyát, Márki Andreát, Horváth Blankát és Gál Herminát. Az előadást az NKÖM támogatja, továbbá Pámer Ferenc, aki főleg a birkajelmezek elkészítésében segített.