2024. július 16., kedd

Ünnepelt a kúlai magyarság

Szombaton este, a kúlai Népkörben színes karácsonyi rendezvényt szerveztek abból az alkalomból, hogy az itt tevékenykedő Szent Cecília énekkar (felvételünkön) kereken 100 évvel ezelőtt alakult meg. A helyi római katolikus templom és plébánia kórusa 1911 óta létezik, 1914. március 30-án jegyzőkönyvezték. Magyar, német és latin szövegű egyházi, magyar hazafias és népi, illetve műdalokat énekeltek. Az akkoriban Magyarországon tevékenykedő egyházi kórusokat általában Szent Cecíliáról, az éneklés védőszentjéről nevezték el. A kúlai énekkarnak most 25-30 tagja van, jelenleg Vendel Gyöngyi tanárnő vezeti, évente több szemlén és találkozón is részt vesznek, állandó fellépői az istentiszteleteknek.

A hétvégi ünnepségen felléptek a Népkör táncosai, énekesei, szavalói, a rendezvényt külföldi vendégek, pontosabban Kalocsa testvérváros képviselői is megtisztelték jelenlétükkel.

A kúlai Népkörben hagyományuk van a karácsonyi műsoroknak, ez is belesegít a városkában élő szórványmagyarság megmaradásáért folytatott küzdelembe. A művelődési egyesület nagyjából 600-650 aktív tagot számlál, a kúlai magyarok – az utolsó népszámlálás adatait tekintve – körülbelül 2700-an vannak. A községnek korábban 48 ezer lakosa volt, a legutóbbi összeíráskor 44 ezret (8-10 százalékkal kevesebbet, mint 9 évvel korábban) számoltak össze – sajnos igen valószínű, hogy a magyarság létszáma is ebben az arányban csökkent. A létszámcsökkenési folyamatot nagyon nehéz, de valószínűbb, hogy lehetetlen megállítani.

A szombati rendezvényről a hét folyamán képes riportban is beszámolunk majd.