2024. szeptember 3., kedd

„Fiataljainknak nincsenek magyar eszményképei”

Szöllősy Vágó László, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség főtitkára értékelte az idei évet
(Fellépés előtt – Molnár Edvárd felvétele)

A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok nemrég megtartott záróműsorával a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség lezárta az idei évet, amely Liszt és Lányi jegyében zajlott. Ez az alkalom adott apropót ahhoz, hogy Szöllősy Vágó Lászlót, a VMMSZ főtitkárát arra kérjük, értékelje az idei évet.

– Nehéz, de a körülményekhez képest tartalmas évet zárunk. Szándékosan nem mondom, hogy sikereset és eredményeset, az anyagi gondok ugyanis nehézséget okoztak. Sokszor csak kínkeservvel tudtuk egy-egy műsorunkat végigvinni. A támogatások ugyan eljutottak hozzánk, de olyan sokára, hogy kérdésessé tették egyes rendezvények realizálását. Úgy sikerült megvalósítanunk a terveinket, hogy eleve nehéz évre készültünk, és igyekeztünk semmit sem túldimenzionálni. Az év legnagyobb sikerének tehát az tartjuk, hogy semmilyen fontos eseményt nem kellett lemondanunk – mondta a főtitkár, majd részletesebben elemezte az év rendezvényeit.

– Számunkra a magyar kultúra napjával indult az év, a hagyományos díjkiosztóval, és a Kárpát-medence kulturális ernyőszervezeteinek fórumával. A befejezés ezúttal is a magyar kórusmuzsika napjához, december idusához kötődik, amikor az ünnepi játékokat lezárjuk. Ezek közé építjük be hagyományos rendezvényeinket, például a Vajdasági Amatőr Színjátszók Találkozóját. Idén nagyobb szerepet vállaltunk a Durindó és a Gyöngyösbokréta megszervezésében. Nem tartom túlzásnak azt mondani, hogy szövetségünk aktív közreműködésének köszönhető a rendezvények vártánál is nagyobb sikere. Az év egyik legragyogóbb pillanata, hogy előkerült egy eddig magánkézben levő, kb. negyvenperces, 8 mm-es felvétel az 1938-as Gyöngyösbokrétáról, amit egy budapesti filmstúdióban sikerült digitalizálni. Nem sok képes, pláne nem mozgóképes emlékünk maradt meg a délvidéki magyar néptánckultúráról, ez pedig most egy olyan dokumentummá vált, amelyet a táncoktatóink és tánckutatóink használni tudnak – emelte ki Szöllősy Vágó László, és rátért a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok keretében zajlott újdonságokra.

– Hagyományos rendezvényeink – a Kegyeleti nap, a Kóruspódium, a Népzenei- és Néptáncgála – mellett idén a Lányi-, és főleg a Liszt évforduló miatt hangversenyeket, megemlékezéseket és kiállításokat tartottunk Vajdaság-szerte. Újdonságnak számított a Böngésző is, amely során új könyvekre hívtuk fel a figyelmet, egy-egy szerző részvételével, úgyhogy ez egyszerre volt könyvajánló és író-olvasó találkozó. A Világfordító magyarok szintén új rendezvényünk. Megközelítőleg tíz településen mutattunk be magyar szenteket, hősöket, tudósokat és művészeket, zenés-irodalmi szemelvények által. Rájöttünk ugyanis arra, hogy a fiataljainknak nincsenek magyar eszményképei, és szeretnénk, ha tudnák: nem vagyunk hitványabbak más nemzetnél. Legyünk büszkék elődeinkre, és legyen tartásunk – üzeni Szöllősy Vágó László, aki még hozzátette, hogy a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok záróműsora méltó befejezése volt az év rendezvényeinek, személyesen pedig külön örömet jelent számára a Lányi-DVD megjelenése, ami viszont a Lányi-év méltó zárása. Az érdeklődők a DVD-t ötszáz dinárért vásárolhatják meg a szabadkai Lányi Ernyő IME-ben.

Az évértékelés mindig egy kicsit kacsingat az eljövendő esztendő irányába. Jövőre minden bizonnyal Kodály kerül középpontba, hiszen születésének 130. évét ünnepeljük.