2024. szeptember 3., kedd

Az újkőkortól a középkorig

A kerámia évszázadai a kezdetektől a középkorig címmel nyílt kiállítás Szabadkán

A szabadkai Városi Múzeumban a májusig látogatható kiállítás az újkőkor és a középkor közötti időszakból fennmaradt cserépedényeket mutatja be. Szerzői Ricz Péter főmuzeológus és Szekeres Ágnes régész.

– Az utóbbi években, különösen idén több forrásból kapott támogatást intézményünk, amelynek köszönhetően több színvonalas kiállítást valósíthattunk meg. Mivel nincs állandó tárlatunk, a mostani hiánypótló. Időnként az osztályaink mutatják be mindazt, amivel büszkélkedhetnek, ezúttal a régészeti osztály – hallottuk Hulló Istvántól, a Városi Múzeum igazgatójától a megnyitón.

A kiállítást dr. Takács Miklós a Magyar Tudományos Akadémia régészeti tanszékének főmunkatársa méltatta, majd nyitotta meg:

– Ezt a kiállítást többféleképpen lehet megközelíteni. Egyik az esztétikai, hiszen modern művészi szemmel nézve is csodálatos formákat láthatunk. A másik a régészeti, mivel kifejezi a régi korokat. Ezek voltak ugyanis a régi idők leggyakoribb edénytípusai, mint a mai műanyagedények, amit mindenre használtak. Harmadikként pedig kifejezi azoknak a munkáit, akik céljukul tűzték ki, hogy összegyűjtsék az emlékeket – hallottuk a méltatásban.

Ricz Péter elmondta lapunknak, hogy nehezen született meg a kiállítás, több mint egy évvel ezelőtt kezdték el szervezni, végül a megközelítőleg tízezer leltározott tárgyból hatvannégyet állítottak ki. Kiemelte továbbá a tárlat pedagógiai jellegét is:

Dr. Raffai Judit, múzeumunk pedagógusa is részt vett a kiállítás összeállításán, és ún. diáksarkokat alakított ki. Játszóházak alkalmával a tanulók megpróbálhatnak gölöncsérkedni, vagy darabokból kirakni egy edényt – mondta, és hozzátette, hogy a tárlat vándorkiállítássá fog alakulni. A nagysága miatt egy részét láthatják az érdeklődők Topolyán, majd Magyarkanizsán, később pedig további magyarlakta településeken, ahol igény mutatkozik rá, és megszervezhető a szállítása.