2024. július 16., kedd

Együtt a megmaradásért

Kúlán mintegy 2700 magyar él, a Népkör 600–650 tagot számlál
A közönség számára szűknek bizonyult a Népkör nagyterme (Fotó: Dávid Csilla)

A múlt szombaton a kúlai Népkörben abból az alkalomból szerveztek színes karácsonyi rendezvényt, hogy az ottani Szent Cecília énekkar az idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. A helyi római katolikus templom és plébánia keretében tevékenykedő kórus 1911 óta létezik, magyar, német és latin egyházi, magyar hazafias és népi, illetve műdalokat énekelnek. A múlt század elején Magyarországon tevékenykedő, egyházi kórusok legtöbbször Szent Cecíliáról, az éneklés védőszentjéről kapták nevüket, a kúlai énekkarnak most 25–30 tagja van, Vendel Gyöngyi tanárnő vezeti.

A Népkörben, mint arról már beszámoltunk, a kórus rangos jubileuma művelődési egyesületnek – amely jelenleg 600–650 aktív (jelképes tagsági díjat fizető) tagot számlál – hagyománya van a karácsonyi műsoroknak, családi ünnepségként tekintenek rá, ilyenkor összejön a családok apraja- nagyja. Valka Károly, a Népkör alelnöke szerint az ilyen hagyományt feltétlenül ápolni kell!
– A kúlai magyarság a szórványhoz tartozik, ha ez a kis közösség nem fog össze, akkor nem tud megmaradni! Elveszíti hagyományát, kultúráját, identitását... Szükségünk van arra, hogy ilyen és hasonló ünnepeken összejöjjünk, együtt ünnepeljünk, együtt örüljünk – mondta Valka Károly, aki a községi képviselő-testületben is alelnöki funkciót tölt be.
A kúlai magyarok – az utolsó népszámlálás eredményeit tekintve – nagyjából 2700-an vannak, noha a két hónappal ezelőtti összeírásról még nincsenek pontos számadataik. A községnek korábban 48 ezer lakosa volt, legutóbb 44 ezret (8–10 százalékkal kevesebbet, mint 9 évvel korábban) számoltak össze, valószínű, hogy a magyarság létszáma is ebben az arányban csökkent. A létszámcsökkenési folyamatot nagyon nehéz megállítani, még valószínűbb, hogy lehetetlen, a Népkörben mégis próbálkoznak. A Magyar Nemzeti Tanács helyi programjai is ez ellen a folyamat ellen irányulnak, igyekszenek lelassítani azt.
A múlt hétvégi ünnepséget a Népkör Apróság gyermekcsoportja nyitotta meg, a Dél-Alföldön gyűjtött népi játékokat mutattak be.

A Kankalin néptánccsoport fellépése

Juhász György esperes a helyi plébánián 25 éve szolgál, nemrégiben töltötte be 65 életévét, az ünnepségen róla sem feledkeztek meg, ajándékot, elismerést kapott. A plébános megköszönte mindenkinek az elmúlt évek, évtizedek során kapott segítséget, tisztában van azzal, hogy pályafutása során nagyon sok olyan dolgot is megtehetett volna, amelyeket végül nem sikerült megtennie. – Megpróbáltam teljesíteni kötelességemet, de nem sikerült éppen minden olyan eredményesen, mint ahogy az messziről tűnik – mondta szerényen a plébános.
A műsort – amelynek keretében szavalók és a Népkör Kankalin néptánccsoportja is fellépett – a 2009-ben alakult, három tagú Betyár zenekar kísérte zenéjével. Korábban gyerekek számára karácsonyi rajzversenyt szerveztek Karácsonyfám, Karácsony éjjelén földre szálltak az angyalok és Jégvirág címekkel, erre 33-an neveztek be, különböző kategóriákban. A munkákat szakzsűri osztályozta, a legjobb eredményeket elért óvodások, kisdiákok a karácsonyi ünnepségen vehették át díjaikat.
A rendezvényt külföldi vendégek, pontosabban Kalocsa testvérváros alpolgármestere, és a magyar város Európai Parlament képviselője is megtisztelte jelenlétével.