2024. július 16., kedd

A napos oldal felé fordulva

Környezet- és önismereti társasjátékot készített négy magyarkanizsai pedagógus

Nem mindennapi bemutató volt a minap Magyarkanizsán: négy helybeli pedagógus egy környezet- és önismereti társasjátékot állított össze a Timp Kiadó felkérésére, s éppen az ünnep előtt készültek el az első példányok.

Az alkotók egyike, Mácsai Mónika a bemutató előtt elmondta, a kiadó részéről érkezett a fölkérés, hogy készítsenek egy társasjátékot, amelynek a neve eleve meg volt határozva: Napraforgó. Cseszkó Mónika, Fehér Anikó, Rácz Nagy Tünde ésMácsai Mónika hozzá is láttak a munkához.

– Amikor a társasjáték-ötlet megfogalmazódott, két nagyon fontos szempont lebegett a szemünk előtt. Az egyik az volt, hogy azoknak, akik ezzel játszanak, ráirányítsuk a figyelmét a környezetünkre, az embertársainkra. A Napraforgó ennélfogva egy környezet- és önismereti társasjáték, ami keretet ad a baráti beszélgetéseknek. Olyan eszközt szeretnénk kínálni, olyan helyzetet teremteni, amelyben az emberek együtt vannak, egy légtérben tartózkodnak, és figyelnek egymásra. Játék közben felismerik az élő és élettelen természet értékeit, és reményeink szerint hozzá tudunk járulni annak tiszteletéhez, védelméhez. Ebben a játékban nem lehet veszíteni, csak nyerni: kikapcsolódást és megújuló emberi kapcsolatokat – magyarázta Mácsai Mónika.

Lényeges szempont volt a játék készítésekor az is, hogy az alapanyag újrahasznosított papír legyen, tehát a környezetvédelem nagyon fontos volt ebből a szempontból is. Az alkotók számítanak a játszók kreativitására is, merthogy a gurítókockán és a játékmezőn, illetve a játékhoz szorosan kapcsolódó, a játékot jelölő kártyákon kívül a játékost jelölő babák, bábok nincsenek a dobozban, a játszók fantáziájára bízzák, hogy ki-ki pénzérmével, gombocskával, természetes anyaggal, makkal, babszemmel helyettesítse a bábukat.

A Timp Kiadó képviseletében Solymosy-Kurunci Viktória elmondta, azért választották a Napraforgó nevet a társasjátéknak, mert az általunk ismert nyelvek mindegyikében ugyanaz a jelentése: az életet adó Nap felé forduló virág. Angolul, franciául, latinul, szerbül és egyéb nyelveken bogarászták össze a megnevezéseket, amelyek mindenütt egy dolgot képviselnek. A játék célja is ez: a napos oldal felé fordulni – jelentette ki Solymosy-Kurunci Viktória.