2024. július 18., csütörtök

Nyelvi kultúra nélkül nincs kultúra

Az újvidéki Prometej gondozásában, jelentős állami támogatással közreadták a szerb nyelvterület nagy lexikográfiai vállalkozását, a helyesírási szótárt

A szerb nyelv helyesírási szótára címmel mutatták be tegnap a szerbiai lexikográfia egyik legnagyobb vállalkozását a Tartományi Végrehajtó Tanács impozáns épületének előcsarnokában. A tekintélyes kötet hatalmas űrt pótol, és remélhetőleg rendeltetésének megfelelően eljut az iskolákba, a könyvtárakba, a szerkesztőségekbe, a családi könyvtárakba.

A kiadvány fontosságát nemcsak az bizonyítja, hogy a TVT jelentős anyagi támogatásával készült el számos megtorpanás után, továbbá, hogy a TVT adott helyet a bemutatójának, hogy jeles vendégek jelenlétében – többek között Bojan Pajtić tartományi kormányfő köszöntőbeszédével – mutatták be, hanem elsősorban az, amire Zoran Kolundžija, az idén húszéves újvidéki Prometej kiadó alapító-tulajdonosa hívta fel a figyelmet: utoljára ötven évvel ezelőtt jelent meg helyesírási szótár szerb nyelvterületen. Akkor a Matica srpska és a Matica hrvatska közös gondozásában látott napvilágot a szerbhorvát tanácsadó szótár, míg a most közreadott hosszú idő után az első szerb nyelvre vonatkozó helyesírási tanácsadó kiadvány, ami várhatólag számos nyelvi vitát zár majd le, és tesz pontot megannyi lingvisztikai dilemmára.

– A szerb nyelv XXI. századi alapjait hordozza ez a vaskos kiadvány – hangsúlyozta Kolundžija, merthogy nyelvi kultúra nélkül nincs kultúra sem. Egyúttal emlékeztetett annak fontosságára, hogy Újvidék az utóbbi két évszázadban kulturális szempontból rendkívül jelentős szerepet játszott a szerb nép életében. A tartományi kormányfő meggyőződésének adott hangot, hogy történelmi fontosságú kiadványt tartunk a kezünkben, mely eljut majd a szerb nyelvterület minden zugába.

A szótárt dr. Milan Šipka készítette nyelvészek nagy csoportjának bevonásával, akiket Ivan Klajn vezetett.