2024. július 17., szerda

Jézus Krisztus Szupersztár

Budapesti tudósítónktól

Igazán figyelemre méltó produkciót készít elő a budapesti Madách Színház: a társulat a rockoperák klasszikusának számító Jézus Krisztus Szupersztár szeptemberre várható bemutatójának előkészületeit kezdte meg – közölte a tegnapi sajtótájékoztatón Szirtes Tamás, a Madách ügyvezető igazgatója, aki egyúttal rendezőként is jegyzi a produkciót.

Egy olyan darabról van szó, amelyről mindenki tud, de amelyet senki sem ismer. A Jézus Krisztus Szupersztár része a világról való tudásunknak, része a színházi műveltségnek; de hogy ez a darab micsoda titkokat rejt, milyen rendkívül értékes, érdekes anyag ez, amely az évek múlásával folyamatosan megújul, azt kevesen tudják. Éppen ezen sajátosságait szeretnénk a Madách produkciójával bizonyítani” – hangsúlyozta Szirtes.

Tim Rice és Andrew Lloyd Webber remekműve 1971-ben íródott; ez volt az első alkalom, hogy valaki a Bibliáról, az emberiség eme nagy kultúrkincséről a rock nyelvén szólalt meg. „Különös kettősség jellemzi ezt a darabot: a rockzene révén egyfelől mindig abban a korban játszódik, amikor színpadra állítják, ugyanakkor a bibliai időkben is játszódik. Folyamatosan jelen van benne egy olyan alkotói kettősség, amely visszatekint egy történetre, folyamatosan értelmezi azt, összeveti jelen tudásunkkal és mégis elmeséli az emberiség egyik legnagyobb legendáját” – emelte ki a rendező. Meglátása szerint a történet egy fiatal, ha úgy tetszik, értelmiségi csapatnak a sztorija, akik egy megszállt országban azon gondolkodnak, hogy az élet nem éppen olyan, amilyennek látszik. „Egy lázadó, újat hozó, fiatal csapatról van szó, akik egy megszállt országban, egy nagyon konzervatív társadalomban kezdtek másként gondolkodni, s ebből alakult ki az emberiség egyik legnagyobb misztériuma” – magyarázta meglátását Szirtes Tamás.

A Madách Színház hármas szereposztásban készíti a darabot. A címszerepet Csengeri Attila, Feke Pál és Tóth Attila fogja tolmácsolni, Júdás szerepében Serbán Attilát, Száraz Tamást és Varga Lajost láthatja majd a közönség, míg Mária Magdolna szerepében Balogh Anna, Gallusz Niki és Polyák Lilla mutatkozik be. Sasvári Sándort, aki több mint egy évtizeden át játszotta Jézus Krisztus szerepét a rockopera különböző magyar feldolgozásaiban, a Madách-produkcióban Pilátus szerepében láthatják majd a nézők.

Miklós Tibor, a darab fordítója a sajtótájékoztatón elmondta: a több mint két évtizeddel ezelőtt, a Rockszínház számára készített fordítását jelentős mértékben átdolgozta

Az előadás koreográfusa Tihanyi Ákos, zenei vezetője pedig Kocsák Tibor. A bemutató szeptember 17-én lesz a Madách Színházban.