2024. július 16., kedd

Az absztrakció rögös útján haladva

Somorai Renáta képei a zentai Városi Kisgalériában

Az elmúlt hétvégén Zenta kortárs képzőművészeti életének új helyszínén, a Városi Kisgalériában megnyílt Somorai Renáta muzslyai származású képzőművész kiállítása.

A megnyitón Gubik Korina és Kókai Eléna, a galéria vezetői a fiatal képzőművészt és alkotásait méltatva elmondták, hogy Renáta az első olyan kiállítójuk, aki a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium képzőművészet szakán szerezte oklevelét. 

Somorai Renáta 2009-ben kezdte el középiskolai tanulmányait az akkori erős, sokszínű és emlékezetes generáció diákjaként. A galéria vezetői elmondták, hogy az utóbbi években művészi kollégaként folytatták a vele való együttműködést, így tavaly is együtt alkottak a Zentai Művésztelepen, tengernyi művészkalandban vettek részt együtt.                                                        

– A pécsi egyetemi tanulmányai során formálódott és ért a kiállítás képein is látható lírai, de erőteljes ars poeticája. Az absztrakció rögös útján biztosan, meggondoltan halad, a táj, természet csodás, szenzitív és elfigyelő, tisztelő művészeként a szakma fortélyaival mesterien bánva új, markáns világot tár elénk – emelték ki a galéria vezetői, és hozzáfűzték, hogy Renáta művészi kifejezésmódja, lírai absztrakcióként, illetve asszociatív absztrakcióként vagy pedig absztrakt tájképként határozható meg.

– Ami engem ezeken a festményeken a legjobban és legőszintébben lenyűgöz, az maga a festői felület és annak kezelése – jegyezte meg Gubik Korina. Arra kérte a megnyitón részt vevőket, hogy a képek megtekintése során adjanak időt maguknak mindent megtekinteni, mivel ezek a képek több mint tízmillió adatot hordoznak a gazdagon és gondosan felépített festőfelületen.

A megnyitó végén a Városi Kisgaléria vezetői elmondták, hogy szeptember 29-én pénteken este hét órakor Renátával és Zenta Község Idegenforgalmi Irodával közösen, Art&Wine címmel rendeznek művészeti akciót, amire úgyszintén szeretettel várják az érdeklődőket.

Nyitókép: A fiatal képzőművésznő képeire sokan voltak kíváncsiak (Fotó: Horváth Zsolt)