2024. július 19., péntek

Legyél te is gimis!

Nyílt napokat szerveznek a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban

Február 20-a és 23-a között a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium nyílt napokat tart az érdeklődő nyolcadikosok részére. A diákok ellátogathatnak az iskolába, betekintést nyerhetnek a gimnázium működésébe, életébe, mindennapjaiba, hangulatába és természetesen bekapcsolódhatnak az órák menetébe is. A végzősök mindemellett megismerkedhetnek a gimisekkel, a tanárokkal, megtekinthetik az intézmény könyvtárát, tornatermét és dísztermét is, valamint többet megtudhatnak az őket érdeklő magyar tannyelven működő szakokról.
Az intézmény vezetői egyébként a tanulók rendelkezésére bocsátottak egy órarendet is – melyet a www.gimnazijasubotica.edu.rs/ma/ honlapon, Instagram-profilon, illetve a gimnázium Facebook-oldalán tekinthetnek meg az érdeklődők –, melyben feltüntették, mely tanórák hány órakor kezdődnek, így a nyolcadikosok aztán kedvük szerint dönthetik el, hogy melyeken és mikor szeretnének részt venni, akár több alkalommal is.
Molnár Szilvia, a Svetozar Marković Gimnázium igazgatóhelyettese elmondta, hogy a nyílt napokra a nyolcadikosok mellett a szülőket is várják.
– A végzősök – a város csaknem mindegyik általános iskolájából, sőt a környező településekről is – decemberben és januárban már egyszer ellátogattak az intézményünkbe, mely során betekintést nyerhettek a gimis életbe, ismereteket szerezhettek az iskola múltjáról, a diákok pedig körbevezették őket az épületben. A januári gimitúra programja többek között tartalmazott egy interaktív biológia-, történelem-, informatikaórát, sportaktivitást illetve egy angol–német kvízt is – emelte ki Molnár Szilvia, majd hozzátette: A nyílt nap sikeressége a személyes találkozásban rejlik, hiszen ilyenkor a tanárok és a gimnazisták első kézből, illetve saját tapasztalatból osztják meg a jövendőbeli középiskolásokkal a meglátásaikat, élményeiket. 
– Remélhetőleg a nyolcadikosok ezek után még nagyobb kedvet kapnak ahhoz, hogy iskolánk diákjaivá váljanak. A nyílt napok során mindennap a diákok segítségre lesz egy-egy ügyeletes tanár, aki fogadja őket és szüleiket, tanulóink pedig körbevezetik a nyolcadikosokat az épületben, illetve egy-egy órára is elkísérik őket – hangsúlyozta az intézmény igazgatóhelyettese, hozzáfűzve: A végzősök a nyílt napon való részvételükről igazolást is kapnak a gimnáziumtól. 
A számítástechnikai-informatikai tehetséggondozó szak iránt érdeklődők részére egyébként március 13-án külön is tartanak egy nyílt napot, ahol a nyolcadikosok és szüleik beszélgethetnek a diákokkal, a tanárokkal, valamint még az IT-szektor képviselői is a segítségükre lesznek, akik elmondanak minden lényeges információt a szakról, és a későbbi elhelyezkedési lehetőségekről is. A nyolcadikosok ugyanakkor felmérhetik jelenlegi tudásukat és egy próbafelvételit is írhatnak matematikából, hiszen ehhez a szakhoz külön felvételi szükséges még a kisérettségi előtt.
A gimnáziumban idén három magyar nyelvű első osztály nyílik: a természettudományi-matematika, a társadalomtudományi-nyelvi és az informatika szak (számítástechnikai és informatikai tehetséggondozó szakirány). 
Aki szeret tanulni, és még nem döntötte el, majd milyen egyetemre iratkozna, aki kíváncsi és érdeklődő, azt szeretettel várja a Svetozar Marković Gimnázium. Az intézmény legfőbb célja ugyanis, hogy a diákok színvonalas oktatásban részesüljenek, és magas szintű felkészítést kapjanak mind az egyetemre való bejutáshoz, mind a jövőbeli tanulmányaik során.

Nyitókép: A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium / Molnár Edvárd felvétele