2024. július 18., csütörtök
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Az összefogás bizonyítéka

Csütörtökön este a hajdújárási helyi közösség épületében is bemutatták a Most vagy soha! című magyar történelmi kalandfilmet. A vetítésen, amelyre nemcsak helybeliek, hanem a szomszédos településekről, Noszáról, Királyhalomról, Ludasról is érkeztek érdeklődők, megtelt az épület nagyterme. A rendezvény keretében a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai helyi önkormányzati jelöltjei is bemutatkoztak, és a párt több képviselője is jelen volt.
A filmvetítést megelőzően Sövény Rudolf jelölt köszöntötte az egybegyűlteket.
– Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc kezdete egy meghatározó esemény volt a magyarság történelmében, amelynek köszönhetően az egész világ felfigyelt a magyarokra. Bár a forradalom elbukott, neki köszönhető, hogy a kiegyezést követően Magyarország fejlődésnek indult, melynek nyomai ma is látszódnak és még hosszú ideig látszódni fognak vidékünkön is – mondta Sövény Rudolf, aki az összefogás jelentőségére is kitért beszédében.
Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke, szabadkai listavezetője köszöntőbeszédében szintén az öszefogás fontosságát hangsúlyozta.
– A forradalom azt bizonyította be, hogy teljesen más habitusú fiatalemberek, akik teljesen mást gondoltak a világról, össze tudtak fogni a magyarság érdekében. A film érdekessége annak bemutatása, hogy azok a történelmi személyiségek, akiket mi a könyvekből ismerünk és csak szoborként látunk, hús-vér emberek voltak, és ugyanazok az apróságok mozgatták, motiválták őket, mint a ma élő embereket. A jelen is azt mutatja, hogy akkor érhetünk el sikereket, ha összefogunk, és erre a hajdújárásiak is kitűnő példát mutatnak, akik nemcsak kívülről, a várostól, a tartománytól, a köztársaságtól, az Európai Uniótól várják a támogatást, hanem bizony a saját munkájukat, sőt eszközeiket is felhasználják azoknak a céloknak a megvalósítására, amelyeket fontosnak tartanak. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy a céljaik eléréséhez segítséget nyújtsunk, de ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha az emberek mögénk állnak – fogalmazott Pásztor Bálint.
A filmvetítésre a Vándormozi és a VMSZ szervezésében került sor.

Nyitókép: Pásztor Bálint köszönti az egybegyűlteket / Benedek Miklós felvétele