2024. július 18., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Az olimpiai bajnok mesterhármasa

Elképesztően izgalmas szakasszal fordult rá a Tour az utolsó hegyvidéki kihívásokra. A táv szinte kettőbe oszlott, hiszen az első, nagyobb felén lankás száguldozás alakult ki folyamatosan befújó oldalszéllel, amelyben roppant nyögvenyelős munkával tudott eltávolodni egy négyfős szökés (Magnus Cort, Romain Grégoire, Bob Jungels, Tiesj Benoot). Valamivel később aztán egy hatalmas, közel ötvenfős csoport is elgurult, vagyis a teljes mezőny egyharmada szökött, ám senki sem veszélyeztette az összetett élmenőket, így a különbség egyre csak nőtt. Előtte azért egy részhajrában Biniam Girmay az ötödik helyért lenyomta Jasper Philipsent, így az előző napi bukása miatt szoros helyzetbe került eritreai egy ponttal újra növelte előnyét a zöld ponttrikóért zajló különversenyben.

A szakasz végéhez közeledve az említett négyeshez felért Guillaume Martin és Valentin Madouas, ám végül nem ők játszották a főszerepet, hanem a nagy szökésből legjobbkor indítók, Simon Yates és Richard Carapaz. Először a brit került rá az élen tekerőkre, majd az ecuadori is követte, hogy aztán Carapaz remek tempóval utolérje, majd kirobbanó támadással le is szakítsa Yatest. Tokió olimpiai bajnoka bő félperces előnnyel érkezett az újabb emelkedő végén lévő célba, ezzel megcsinálta a mesterhármast, a Giro és a Vuelta után a Touron is nyert etapot, míg hátul is alakult műsor. Előbb a sárga trikós Tadej Pogačar támadta be Jonas Vingegaardot és Remco Evenepoelt, majd a trió összezárt, és a belga lopott vissza néhány másodpercet a riválisoktól, a leggyengébbnek a dán mutatkozott a napon.

Tour de France, 17. szakasz (Saint-Paul-Trois-Châteaux–Superdévoluy, 177,8 km): Richard Carapaz 4:06:13 óra, Simon Yates +37, Enric Mas +57 mp, Laurens de Plus +1:44, Oscar Onley a. i. stb. Az összetett állása: Tadej Pogačar 70:21:27 óra, Jonas Vingegaard +3:11, Remco Evenepoel +5:09, João Almeida +12:57, Mikel Landa +13:24, Carlos Rodríguez +13:30 perc stb.

Nyitókép: Úton a győzelem felé a szurkolói sorfalak között: Richard Carapaz (Fotó: Beta/AP)