2024. július 18., csütörtök

Zeneműfajok izgalmas vegyítése

Szentpéteri Csilla és Gájer Bálint koncertezett a Szabadkai Zsinagógában

A Szekeres László Alapítvány újabb zenei esttel kedveskedett Szabadka közönségének. A Szabadkai Zsinagóga csütörtök este megtelt nézőkkel, és egy izgalmas koncertben lehetett részük Szentpéteri Csilla magyarországi zongoraművész és zenekara által. A közönség hallhatott komolyzenei átiratokat, toplistás popdalokat latinos stílusba öltöztetve, de a lírai jazz és blues is helyet kapott az est repertoárjában. Az est fergeteges vastapssal és közös énekléssel zárult. A művésznő elmondta, hogy kivételes érzés egy ilyen helyszínen koncertezni.

– Ahogyan fogadtak minket, abból tényleg az érződik, hogy a magyar szív, az határon túl is magyar szív. Nyilván nehéz egy Zsinagógában azt a fajta zenei világot érvényesíteni, amit szeretnék, hiszen a műsorom nagyon dinamikus, temperamentumos, latinos, blues, bossa nova, jazz, illetve magyar népzenék finoman átdolgozva. Az elkészített repertoárt egy kicsit át kellett dolgozni, mert ebben a térben nem bírnak kellő hatással élni. Ezért igyekeztem olyan műveket elhozni, amelyek visszaadják e hely szellemiségét is. Természetesen megmaradtunk a dinamikánál, de beletettük a líraibb műveimet is – hallottuk Szentpéteri Csillától.

Az est folyamán a zongora mellett szaxofon, szájharmonika, dob, gitár és basszusgitár összetételben állt fel a zenekar. Kivételes alkalomban lehetett része a szabadkai közönségnek, hiszen a művésznő négy új saját dala nálunk debütált. A zenekar mellett vendégként fellépett Gájer Bálint énekes is, akit a Voice televíziós műsorból ismerhetett meg a közönség, és akit azóta a szving hercegeként is emlegetnek.

– A szving, a latin és a popzene világából szemezgettem a mai koncerten. Számunkra is izgalmasak ezek a műfajon, és ezek vegyítése, hiszen sokféle színt, sokféle életérzést is bemutathatunk ezeken keresztül, és ahogy láttam, a közönség is szerette. Az utóbbi időben jobban átálltam a magyar nyelvű szövegekre, ám a mai koncerten csak egy hangzott el. Bízom benne, hogy a jövőben ismét feltűnünk majd itt, Vajdaságban, akár ezzel a műsorral, akár a saját produkciómmal – nyilatkozta lapunknak az énekes.

A Szekeres László Alapítvány szervezői ősszel újabb két Zsinagóga-koncerttel térnek vissza, melyeken fellép majd a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és két tárogató együttes.

Gál Hermina felvétele

Gál Hermina felvétele

Nyitókép: Gál Hermina felvétele