2024. július 16., kedd

Dokumentumfilm készült a Kaláka zenekarról

Az egész estés, zenés portréfilm és road movie a fennállásának 55 évfordulóját ünneplő Kaláka jelenlegi és egykori tagjait mutatja be. Az 1996 óta változatlan felállásban szereplő Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs mellett megszólal a filmben a Kaláka történetében szintén fontos szerepet játszó Huzella Péter, Major Gábor és Mikó István is.

A filmet az Egyesült Államokban született és nevelkedett Pigniczky Réka rendezte, aki 1956-os menekültek gyermekeként, és a kaliforniai magyar közösségben hallotta először a Kaláka zenéjét.

A filmben a zenekar tagjai útnak indulnak egy olyan városba, amelyről már évtizedek óta énekelnek, de még sohasem jártak ott. A kolumbiai Cartagenában először adják elő Kányádi Sándor Románc című, a városhoz írt megzenésített szerelmes versét.

A filmet június 28-án az egri Kaláka fesztiválon mutatják be, ezt követően a Balaton körüli kertmozikban is levetítik, ősszel pedig a művészmozik repertoárján is szerepel majd.

A Kalákát 1969 november 26-án alapította meg Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Mikó István és Radványi Balázs. Később Mikó Istvánt Dabasi Péter, majd Huzella Péter váltotta, aki 20 évig zenélt a zenekarral (1975–1995). Egy rövid ideig Kobzos Kiss Tamás és Tzortzoglou Jorgosz is játszott az együttesben, Gryllus Vilmos helyére pedig 1979-ben Becze Gábor érkezett. A jelenlegi felállásban Huzella Péter kiválásával és Gryllus Vilmos visszatérésével 1996 óta játszanak.

A zenekar elsősorban a magyar és az egyetemes költészet kimagasló alkotásait zenésíti meg a mai napig, de hangsúlyt fektetnek a külhoni költők verseire is. Eddig mintegy 30 lemezt adtak ki, de ők szerezték és adták elő a világszerte bemutatott Magyar Népmesék animációs filmsorozat zenéjét is. Népszerűek gyermekeknek szóló koncertjeik is, amelyen a legkisebbek nemcsak hallgatói, hanem résztvevői is az előadásnak. A világ számos országában felléptek, így az egykori Jugoszlávia területén is. Visszatérő vendégei az Énekelt Versek Zentai Fesztiváljának.

A kétszeres Kossuth-díjas  zenekar jelenlegi tagjai: Gryllus Dániel (fúvós hangszerek, citera, ének), Gryllus Vilmos (cselló, gitár, ének), Radványi Balázs (mandolin, gitár, ukulele, brácsa, ének) és Becze Gábor (bőgő, ének)

Nyitókép: Kaláka fellépése az énekelt versek idei zentai fesztiválján (Gergely Árpád felvétele)