2024. július 16., kedd

Időutazás a gombosi és az adai Gyöngyösbokrétára

Adán kiállításokkal, ünnepi műsorral és táncházzal hangoltak a hétvégi néptánc és népzenei fesztiválra

A vajdasági magyarság legnagyobb népművészeti rendezvénye, a LX. Gyöngyösbokréta és a XLVII. Durindó szombaton és vasárnap 45 év után került újra megrendezésre Ada községben, ahol csütörtöktől különféle néprajzi és művelődéstörténeti kiállításokkal, valamint zenés-táncos ünnepi műsorral és táncházzal hangolnak a rendezvénysorozatra. A kísérőprogramok közül péntek délután nyílt meg adai tájzházban az Aranykapu Művelődési Egyesület alkalmi kiállítása, amelyen Sóti Éva egyesületi elnök köszöntötte a résztvevőket. Ezen a tájház falvédőit mutatták be, valamint Pecze Rózsa és Korenchy László Napsugaras házak Adán című fotógyűjteményét. A falvédőkről és a napsugaras oromzatról Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, muzeológus beszélt a kiállításon, amit Maksó Éva, a Szarvas Gábor Könyvtár igazgatója nyitott meg. A kiállítás és a tájház szombaton és vasárnap 11 és 17 óra között látogatható.  

A könyvtár kiállítótermében ezután egy rendhagyó, néprajzi és művelődéstörténeti anyagot felvonultató kiállításmegnyitót rendeztek. Varga Lívia, a Vadvirág Hagyományápoló Kör vezetője és Barna Helga, a Szentháromság Gyermekkórus elnöke ismertette a tárlatot. Ezen bemutatták az első, 1936-ban megrendezett gombosi, illetve az 1979-ben Adán megtartott Gyöngyösbokréta emlékanyagát, köztük plakátokat, újságrészleteket és fotókat. Továbbá régi használati eszközöket állított ki a törökfalui Százszorszép Művelődési Egyesület, a Vadvirág Hagyományápoló Kör kézimunkákat mutatott be, valamint a tárlat része volt az adai Szentháromság Gyermekkórus interaktív kiállítása is.

 

Teltház előtt zajlott a műsor az adai színházteremben (Gergely Árpád felvétele)

Teltház előtt zajlott a műsor az adai színházteremben (Gergely Árpád felvétele)

Ezt követően került sor az adai színházteremben a Vadvirág Hagyományápoló Kör, a Cécó Műhely és a 10 éves jubileumát ünneplő Czéczó Banda tamburazenekar Itthon, a Tisza mentén című előadására, amelyen Varga Lívia köszöntötte az egybegyűlteket. A nagy sikert aratott rendhagyó műsoron a Tisza mentén összegyűjtött tradicionális magyar néptánc és népzene került bemutatásra. A pénteki program táncházzal zárult a Vadvirág Hagyományápoló Kör székházában.

Az adai színházteremben mutatták be Itthon, a Tisza mentén című előadást (Gergely Árpád felvétele)

Az adai színházteremben mutatták be Itthon, a Tisza mentén című előadást (Gergely Árpád felvétele)

Nyitókép: Az előadáson tradicionális magyar néptánc és népzene került bemutatásra (Gergely Árpád felvétele)