2024. szeptember 29., vasárnap

Alapos szakmai gyakorlat a leendő pedagógusoknak

A szabadkai MTTK jövendőbeli hallgatói még ma és holnap tudnak jelentkezni a felvételire

Tegnap kezdődött a felvételire való jelentkezés a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon.

Dr. Pintér Krekić Valéria, az MTTK dékánja elmondta a végzős középiskolások három szakra jelentkezhetnek: az okleveles tanító, okleveles óvodapedagógus és az okleveles kommunikátor szakra. Az első nap 9-től 12-ig zajlott a dokumentumok átadása, amit személyesen és online is megtehettek az érdeklődők. Mint megtudtuk, tavaly összesen 47-en jelentkeztek a fakultásra, az idén a vezetőség szeretné mind az állami költségvetéses, mind pedig az önköltséges hallgatói helyeket betölteni. Ennek érdekében az egyetemi hallgatók és a tanárok Vajdaság szinte minden középiskolájába ellátogatottak, ahol magyar tannyelven folyik az oktatás, hogy népszerűsítsék a fakultást. A kar vezetése reméli, hogy a tavalyi jelentkezők számát az idén sikerül majd túlszárnyalni.

A felvételi folyamatával kapcsolatban Dudás Éva, a tanulmányi hivatal vezetője elárulta, hogy a jövendőbeli hallgatóknak először képességvizsgát kell tenniük.

– Az okleveles tanító és okleveles óvodapedagógus szakra jelentkezőknek zenéből, beszédkészségből és testnevelésből kell képességvizsgát tenniük, az okleveles kommunikátor szakosoknak pedig kommunikációs képességekből. A képességvizsga pénteken lesz 11 órától, a felvételi vizsga pedig július 2-án, kedden 9 órától. A leendő hallgatók két tesztet írnak magyar nyelv és irodalomból, valamint általános tájékozottságból – hallottuk Dudás Évától.

A felvételire való jelentkezéssel párhuzamosan másik esemény is zajlott a fakultáson. Egy olyan megbeszélésre került sor, amelyre a kar gyakorlóiskoláinak, vagyis a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola és a Majsai Úti Általános Iskola azon tanítójait látták vendégül, akik a hallgatók szakmai gyakorlatát segítik és követik az év folyamán.

Dr. Raffai Judit, oktatással megbízott dékánhelyettes kiemelte minden pedagógusképző intézménynek, illetve felsőoktatási intézménynek egy nagyon fontos kulcskérdése az, hogy melyek a gyakorló intézményei.

– Nekünk nagyon nagy szerencsénk van, mert már a kezdetek óta együttműködünk a Majsai Úti Általános Iskolával és a Széchenyi István Általános Iskolával. Mind a két intézményen belül nagyon jó az együttműködés. Mi sok mindenre megpróbáljuk megtanítani a hallgatóinkat, de a gyakorlati rész elengedhetetlen. Az egyetemisták negyedéves korukban szinte egész évben járnak ezekbe az általános iskolákba két napot általában, és minden tantárgyból tartanak órákat. Ezeken ott vannak a mi tanáraink és a módszertan szakos tanáraink is, úgyhogy nagyon nagy köszönettel kell erről beszélni, mert ezek a tanítók mentorálják is a hallgatókat – hangsúlyozta dr. Raffai Judit.

Bíró Orsolya, a Széchenyi István Általános Iskola osztálytanítója elmondta, intézményük hosszú évek óta gyakorlóiskolája az MTTK-nak, a hallgatók heti rendszerességgel jönnek az iskolába órákat tartani. – Az egyetemistákkal az együttműködés nagyon jó, hiszen a tanítóképző tanárai is figyelemmel követik a hallgatók munkáját, illetve tőlünk is segítséget kérhetnek, hogy támogassuk a hallgatókat, hogy lássák, milyen is a tanítás a gyakorlatban. Az egyetemisták a szakmai gyakorlatok alatt a gyerekek közelébe kerülnek, és ennek köszönhetően nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is látják, hogy hogyan működik a tanítás. Hozzám is fordulhatnak segítségért, tanácsokért, hiszen mégis mi dolgozunk napi szinten a gyerekekkel. Látjuk a gyerekeknek az előnyös, illetve a hátrányos oldalait a tanításban, nevelésben és így tudjuk őket támogatni, hogy sikeres órákat tartsanak, jó osztályzatokat kapjanak – zárta gondolatai Bíró Orsolya.

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele