2024. július 1., hétfő

Értelemmel és érzelemmel a nyaralásról

Szezonzáró beszélgetés a Szekeres László Alapítványban

A csütörtök esti telt házas beszélgetésen a nyaralásról, a kül- és belföldi utazásokról, a luxushotelekről, az idegenvezetésről és az élményekről, valamint Szabadka turizmusáról is szó volt a Szekeres László Alapítványban. A téma szakértőjét, Tóth Borisz idegenforgalmi közgazdászt, idegenvezetőt és a Boris Travel vezetőjét Dedić Szuzanna újságíró, szerkesztő, az est moderátora kérdezte. A beszélgetés lényege, hogy az értelem, tehát a tájékozottság, az úti cél tudatos kiválasztása, a pénzügyi keretek mérlegelése, a biztosítás is pont ugyanolyan fontos, mint az érzelem, a felejthetetlen élmények, új tájak, ízek, emberek és kultúrák megismerése. 
– Az utazás még mindig a legjobb módja annak, hogy felrázzuk az életünket, változtassunk az álláspontunkon és kövessük az inspirációt, de nyitottnak és lelkesnek kell lennünk, hogy befogadjuk a minket érő hatásokat, különben hiábavaló az egész – emelte ki Tóth Borisz, aki elmondta, hogy habár a mi vidékünkön az emberek nyaralási úti célját sokszor a pénzügyi helyzetük határozza meg, mégis vannak olyanok, akik továbbra is az élmények értékét szem előtt tartva készek többet kifizetni a nyaralásért. Az est során elhangzott, hogy az emberek gyakran fordulnak utazási irodákhoz, ezáltal szakemberekhez, ma is, az internet és egyéb információs eszközök világában. Az érdeklődők megtudhatták, hogy az egy-két hetes nyaralásokon kívül a hétvégi utazások is rendkívül népszerűek lettek az utóbbi időben, hiszen az utazni vágyók ezt jobban meg tudják fizetni, és akár több alkalommal is eljuthatnak különféle helyekre. Tóth Borisz elmondta, hogy csoportjaival leginkább Európán belül utaznak, azonban 2018-ban eljutottak Izraelbe, idén pedig Thaiföldre is sikerült elutazni. Az egzotikus utak kapcsán a beszélgetés során elhangzott, hogy milyen desztinációkat érdemes inkább elkerülni, és melyek azok, amelyeknél jobban oda kell figyelnünk. 
A tartalmas beszélgetés során szóba kerültek még Vajdaság és Magyarország látványosságai valamint, hogy a szabadkai lakosok hogyan viszonyulnak a turistákhoz: – Többnyire vendégszeretőek vagyunk, néha úgy tekintünk a turistákra, mint egy egzotikumra… még nem vagyunk nagyon ismert turisztikai desztináció, de ezen már nagyon sokat dolgoztunk, és ez hála Istennek változik, egyre több látogató, egyéni vendég is érkezik – mondta Tóth Borisz.

 

Nyitókép: Fotó: Szekeres László Alapítvány