2024. július 4., csütörtök

Hogyan lehet megfelelni az oktatás és nevelés kihívásainak?

Újvidéken megkezdődött a 24. Apáczai Nyári Akadémia

Kilencvennyolcan jelentkeztek az idei Apáczai Nyári Akadémiára, amelyet huszonnegyedik alkalommal szervezett meg a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) Újvidéken. A pedagógus-továbbképzésre Vajdaság számos településéről érkeztek tanárok, tanítók, oktatási intézményekben dolgozók. A megnyitót és a plenáris előadásokat tegnap délelőtt tartották meg a Vajdasági RTV székházában.

 – Nagyon jó érzés, hogy ennyi pedagógus bevállalta azt, hogy a nyári szünetben, a tanév során elvégzett rengeteg feladat után itt vannak és továbbképezik magukat. Reméljük, hogy a résztvevők nagyon sok új ismeretet visznek haza, és az itt szerzett tudást alkalmazzák majd a munkájukban – mondta Lukács Gabriella, a VMPE elnöke.

A hazai szakemberek mellett jeles előadók érkeztek Magyarországról és Szlovákiából. Az első plenáris előadást dr. Varga László, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja, egyetemi docens tartotta.

 – Körülbelül tizennégy éve járunk Vajdaságba előadásokat és műhelymunkákat tartani, mivel a Soproni Egyetem egyik küldetése a határon túl dolgozó pedagógusok szakmai támogatása. Pénzt nem tudunk hozni, az nekünk is kevés van, de a tapasztalatot, tudást és a legfrissebb kutatásaink eredményeit igen. Nemcsak nyáron, hanem a téli továbbképzéseken is itt vagyunk mindig. Az idei nyári akadémián a digitalizáció van a fókuszban. Az Alfa gyerekek az iskolában című előadásomban arra keresem a választ, hogy a képernyő áldás vagy átok? Bele sem merek gondolni abba, hogy azoknak a gyerekeknek, akik most óvodások, milyen digitális kompetenciákra lesz szükségük, hogy élni tudjanak ebben a világban. A gond nem a képernyőkkel, hanem a módszertannal van, amikor felügyelet nélkül a gyerekek hozzáférnek számukra nem megfelelő tartalmakhoz – emelte ki dr. Varga László.

A műhelymunkák több szekcióban zajlanak, több helyszínen, többek között az Apáczai Diákotthon fiú részlegében, illetve Temerinben. A képzéssorozat első felében, július elseje és hetedike között osztályfőnöki továbbképzés, a művészeti szekció és a Tapasztald, hogy továbbadhasd! elnevezésű képzések közül választhattak a pedagógusok.

 – A Tapasztald, hogy továbbadhasd! szekció környezetvédelemmel foglalkozik. Nagyon fontos az, hogy a pedagógusokat minél inkább felvilágosítsuk a témában, hogy a tudásukat tovább adhassák a diákoknak. Nagyon örülünk, hogy ilyen szép számban megjelentek a pedagógusok a képzésen, ez azt mutatja, hogy van rá igény, és az itt megszerzett tudást tudják alkalmazni a munkájukban – hangsúlyozta Csernyák Szilvia, a szekció koordinátora.

Idén először művészeti szekciót is nyitottak a továbbképzésen, ahol a képzőművészet és a zene oktatásának különböző módszereivel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

 – Már évek óta terveztük, hogy bevezetünk egy ilyen szekciót is. Szeretnénk, ha minél hatékonyabb lenne ezen tantárgyak oktatása Vajdaságban. Nagy hangsúlyt fektettünk a kórusok népszerűsítésére, mert hiszem azt, hogy minden oktatási intézménynek szüksége van egy iskolai kórusra – mondta Szabó Gabriella, a VMPE elnökségi tagja, és a művészeti szekció koordinátora.

 – Az osztályfőnöki képzésre jelentkeztem. Már ötödik alkalommal jöttem el a nyári akadémiára. Mindig tanulunk valami újat. Annak ellenére, hogy már hosszú évek óta vagyok a pályán, célom, hogy tovább képezzem magam –  mesélte Szedlár Barna Rózsa, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola tanára.

Az Apáczai Nyári Akadémia második részét július nyolcadika és tizenegyedike között tartják. Azon a héten a történelem és magyarság témakörével ismerkedhetnek a résztvevők, illetve egy interdiszciplináris szekciót szerveznek, ahol többek között a matematikai, biológiai, kémiai, fizikai és informatikai oktatás módszereibe kalauzolják el a pedagógusokat.

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele