2024. július 5., péntek

Kés, villa, olló, digitalizáció...

…gyerek kezébe mikortól való? – Apáczai Nyári Akadémia Újvidéken

Köztudott, hogy kést, villát vagy ollót csak a megfelelő korban szabad gyermekeink kezébe adni, amikor már tudják ezeket használni anélkül, hogy megsebesítenék magukat vagy másokat. Azt már kevesebben veszik figyelembe, hogy a telefon, a számítógép vagy más digitális eszközök hasonlóan „szúrósak” lehetnek, mint az imént említett eszközök. Emiatt egyáltalán nem mindegy, hogy a legkisebbek mikortól és hogyan kezdik el használni a különböző kütyüket.

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete által megszervezett 24. Apáczai Nyári Akadémia második napján egyebek mellett a gyermekek megfelelő fejlődéséről és a rá ható tényezőkről tanulhattak a pedagógusok. A nyári akadémia előadásai és műhelymunkái több szekcióban zajlanak párhuzamosan, más-más helyszínen, a többi között az Apáczai Diákotthonban és Temerinben. A képzéssorozat első felében, július elseje és hetedike között osztályfőnöki továbbképzés, a művészeti szekció és a Tapasztald, hogy továbbadhasd! elnevezésű képzések közül választhattak a pedagógusok.

Tegnap délelőtt Kozma Szabolcs okleveles gyógypedagógus, oligofrenopedagógiai–logopédia szakos tanár, a GYMSVM Pedagógiai Szakszolgálat Pannonhalmi Tagintézményének igazgatója Kés, villa, olló, digitalizáció, gyerek kezébe mikortól való? címmel tarott előadást.

 – A digitalizációra szükség van, ugyanúgy, ahogy késre, villára vagy ollóra. A 21. század megköveteli, hogy a gyerekek is jártasak legyenek a digitális világban, csak nem mindegy, hogy mikortól és hogyan használják a különböző eszközöket. Emellett fontos megtanítani a gyermekeket ezen dolgok helyes használatára, ahogy azt tesszük a késsel, a villával és az ollóval is – hangsúlyozta Kozma Szabolcs. – Nincs arra pontos válasz, hogy mikortól szabad a gyerek kezébe digitális eszközt adni, a személyes véleményem viszont az, hogy kétéves kor alatt semmiképp sem, mivel az idegrendszer fejlődése ebben az időszakban jóval kifejezettebb. Vannak olyan fázisok, amelyek nem ismételhetőek már, és nagy problémát eredményez, ha valamelyik kimarad – tette hozzá a szakember.

Az előadáson elhangzott, hogy minden gyermek más és más, nem létezik univerzális megoldás és módszer. Emiatt Kozma Szabolcs előadását közös énekkel zárták, mégpedig Bródy János Mindannyian mások vagyunk című szerzeményét idézték fel a résztvevők.

Az Apáczai Nyári Akadémia második részét július nyolcadika és tizenegyedike között tartják. Azon a héten a történelem és magyarság témakörével ismerkedhetnek a résztvevők, illetve egy interdiszciplináris szekciót szerveznek, ahol egyebekmellett a matematika-, biológia-, kémia-, fizika- és informatikaoktatás módszereibe kalauzolják el a pedagógusokat.

Meg kell tanítani a gyermekeket a digitális eszközök helyes használatára, ahogy azt teszik a késsel, a villával és az ollóval is (Albert Éva felvétele)

Meg kell tanítani a gyermekeket a digitális eszközök helyes használatára, ahogy azt teszik a késsel, a villával és az ollóval is (Albert Éva felvétele)

Nyitókép: Az osztályfőnöki szekció résztvevői (Albert Éva felvétele)