2024. augusztus 10., szombat

Petőfi-mellszobrot avatnak Szkopjéban

Vajdasági magyar küldöttség látogat a hétvégén Észak-Macedóniába

Vasárnap avatják fel Petőfi Sándor mellszobrát Szkopjéban. A Magyar Nemzeti Tanács által ajándékozott alkotás az Észak-Macedón főváros azon terén áll, amely ezentúl a magyar költő nevét viseli.

A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete meghívására Vajdaságból is érkeznek vendégek: Kabók Erika, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tájékoztatásért felelős tagja, Jerasz Anikó, az Oktatási Minisztérium államtitkára és Zenta város küldöttsége látogat el az ünnepségre. 

Ezt megelőzően, ma (szombaton) Kruševo városában megkoszorúzzák azt az emléktáblát, amelynél évről évre az 550 itt elhelyezett 1956-os menekült honfitársunk számára nyújtott menedékről emlékeznek meg.

A vendégek részt vesznek a Kruševói Köztársaság Tíz Napja elnevezésű rendezvényen is. Ennek magyar vonatkozása, hogy megnyílik Filip Lafazanovszkinak, a Teleház amatőr fotográfusának kiállítása, valamint fellépnek a szabadkai Juhász zenekar és a bajai Duna népzenei-néptánc tanoda tagjai.

Vasárnap Szkopjéban avatják fel az MNT által ajándékozott Petőfi-mellszobrot, Lantos Györgyike Sára szobrászművész alkotását. Ahogy a Macedóniai Magyarok Teleház szervezete meghívójában áll, téravató is lesz ez egyben, hisz a tér szintén a költő nevét viseli majd. Az ünnepségen az MNT nevében Kabók Erika mond majd alkalmi beszédet.

Nyitókép: Idén március idusán avatták fel Királyhalmán Lantos Györgyike Sára alkotását (Molnár Edvárd felvétele)