2024. szeptember 17., kedd

Magyar hétvége Belgrádban

A Collegium Hungaricum fennállásának 10. évfordulójára jellegzetes tartalmakkal és finomságokkal készült

Magyar napokkal ünnepelte meg tízéves fennállását a belgrádi Collegium Hungaricum. A kerek évforduló alkalmából dobostortát szegtek, sült a friss lángos, bemutatkozott Veszprém-Balaton régió, és borkóstolóra is sor került a belgrádi Silosi Kulturális Központban.

Kaszab Róberttől, a Collegium Hungaricum igazgatójától megtudtuk, a kerek évfordulót különlegesre tervezték.

– Belgrádban még nem tartottak magyar hétvégét vagy magyar napokat. Mi úgy gondoltuk, itt az ideje. A Silosi Kulturális Központtal jó fél éve kezdtük meg az együttműködést. Nagyon lelkesek voltak, hiszen szívesen mutatják be más országok kultúráját és programjait, így mi is megörültünk a lehetőségnek, azonnal éltünk is vele – emelte ki Kaszab Róbert. Elmondta, a látogatók két napig magyar előadásokkal, témákkal, zenével, a turisztikai régiók közül pedig Veszprémmel ismerkedhettek meg, illetve két filmet is bemutattak: a Tiszta szívvel és a Brazilok című filmet, amelyet a nézők ingyenesen tekinthettek meg a Duna partján található silókban kialakított termekben.

Egy különleges videójátékot is hoztak Budapestről, egy lézerprojekciós eszközt, amelyet mindenki kipróbálhatott.

Hogy miért éppen Veszprém mutatkozott be a belgrádi közönségnek, arra a magyar intézmény igazgatója mutatott rá: Szegedet, Mórahalmot és Budapestet már ismerik a helyiek.

Miklós Hajnalka felvétele

Miklós Hajnalka felvétele

– Veszprém volt tavaly az Európa kulturális projekt kiemelt szereplője. Nagyon sok újdonság jött létre és valósult meg ekkor Veszprémben. Úgy gondoltuk, hogy jó lenne, ha ezekről többet tudnának külföldön is. Veszprémről és a Balatonról van szó, szerettük volna bemutatni ezt a térséget is. Egy komplex élménycsomag készült a régióról, a borokról, a kulturális fesztiválokról, a tájakról – emelte ki Kaszab Róbert, aki azt is elárulta, hogy háromtételes borkóstolóra is sor került, fehér furminttal, rozé borral és a Villa Gyetvai Borbirtokról egy Cabertnet frank vörösborral.

– Remélem, mindez sokakat meggyőz arról, hogy ideje ellátogatni Veszprémbe és Magyarország kevésbé ismert tájaira – emelte ki.

A rendezvény során a közönség megismerkedhetett a budapesti Város és Folyó (Valyo) csapatának odaadó munkájával, amely szeretettel ápolja a Duna partját. Kerekasztal-beszélgetésre is sor került, amelyen a Duna, amely összeköt minket, Magyarországot és Szerbiát témáról esett szó.

A DuoCorde gitárduó előadásában magyar és latin akusztikus gitárdallamokat hallgathatott vasárnap a közönség.

Nyitókép: Miklós Hajnalka felvétele