2024. szeptember 27., péntek

Kaláka-film a mozikban

A zenekar több ízben járt Vajdaságban is, a róluk szóló filmet vetítik Magyarországon

Szeptember 26-án kezdik el vetíteni a magyarországi mozik a legendás Kaláka együttesről szóló, Kaláka – a Kárpátoktól a Karib-tengerig című, egész estés dokumentumfilmet, Pigniczky Réka rendezésében – adta hírül az MTI.

A dokumentumfilmben a zenekar négy tagja útnak indul a kolumbiai Cartagenába, ahol életükben először éneklik el Kányádi Sándor Románc című, magához a városhoz írt szerelmes versét. A filmben mintegy harminc megzenésített vers hangzik el. Pigniczky Réka rendező elmondása szerint a film mindenkihez szóló külső és belső lelki utazás. Az 1996 óta változatlan felállásban együtt játszó Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs mellett a filmben megszólal a Kaláka történetében szintén fontos szerepet betöltő Huzella Péter, Major Gábor és Mikó István is. Az MTI-hez eljuttatott közlemény azt is kiemeli, hogy az 55 éve muzsikáló Kaláka mindenütt ugyanazt jelenti a magyaroknak, bárhol is éljenek a világban: nyelvi és kulturális közösséget, összetartozást a versek és a dalok révén.

A Kaláka több ízben lépett fel Vajdaságban is. A kétszeres Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas zenekar, Bogdán Zsolt színművésszel társulva, Vannak vidékek címmel tavaly Szabadkán tartott zenés irodalmi estet, azt megelőzően pedig vajdasági körutat tettek, amely során Belgrádba is elmentek.

A dokumentumfilm a Nemzeti Filmintézet támogatásával, az 56films gyártásában készült. Szerepelt a 2024-es Magyar Mozgókép Fesztivál programjában, és bemutatták kivételes vetítések alkalmával is.

Nyitókép: Szabó Nóra, Magyar Szó-archív