2024. szeptember 27., péntek

Bútorfestést tanulhatnak

Bácskossuthfalván tartja meg tanfolyamát a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság

A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ bútorfestő tanfolyamot hirdetett meg. A foglalkozásokat négy terminusban, október utolsó két és november első két hétvégéjén tartják Bácskossuthfalván, a művelődési házban. Tímár Gabriellától, az Ady Endre MK elnök asszonyától megtudtuk, annak ellenére, hogy a jelentkezési határidő lejárt, a helyi érdeklődők mellett Vajdaság más településeiről is jelezték részvételi szándékukat, de van még néhány szabad hely.

– Ament Éva bútorfestő, népi iparművész, szakoktató adja át a tudását. Az ő foglalkozásait Huszti Katalin és Szabó Andrea bútorfestő egészíti ki. A tanfolyam az október 12–13-ai és 26–27-ei, valamint a november 9–10-ei és 16–17-ei hétvégét érinti. A foglalkozások alkalmával a résztvevők a bútorfestésre vonatkozó néprajzi motívumokról, a népi lakáskultúra elméleti alapismereteiről hallhatnak tájegységek szerint. Színelméletet, ecsetkezelést, betűírást gyakorolhatnak. Megismerkedhetnek a sárközi és a komáromi, a dél-dunántúli bútorfestő központtal. Tervezhetnek és festhetnek faddi tükörkeretet, óralapot és templomkazettát, és ezt a három megfestett tárgyat haza is vihetik – hallhattuk Tímár Gabriellától, aki azt is elárulta, hogy maga az ismeretanyag átadása, a tanfolyamon felhasznált festékek díjtalanok, a Hagyományok Háza Hálózat biztosítja ezeket. Ugyanakkor az alapanyagot és az ecseteket meg kell vásárolni.

– A három darab festett tárgy alapját 3000 dinár értékben kell megvásárolni, és 4500 dinárba kerülnek a bútorfestés speciális ecsetei. Ezek a tárgyak és az eszközök a tanfolyam résztvevőinek a birtokában maradnak. A foglalkozás szombatonként 8 és 18, vasárnap pedig 8 és 16 óra között lesz ebédszünettel. A művelődési ház csapata az igénylők számát figyelembe véve bizonyos hozzájárulás fejében biztosítja az ebédet. A tanfolyamra eddig falunkbeli és környékbeli érdeklődők jelentkeztek, de fogadjuk a távolabbról érdeklődőket is. Ahogy a központ az oktatóknak is biztosítja a szállást és az ellátást, úgy a messzebbről érkező hallgatóknak is megoldhatjuk egyeztetés után – tette hozzá Tímár Gabriella, aki elmondta azt is, hogy a tanfolyam értéke abban is rejlik, hogy hiteles néprajzi kincseinkből merítkezik.

Mindezzel kapcsolatban bővebb információ Kovács Nádi Karolina 063/56-31-15-ös telefonos elérhetőségén vagy a nadi.karolina@hagyomanyokhaza.hu elektronikus címen kapható. A jelentkezési ív linkje: https://forms.gle/XDnVHaf3itHV96XdA.

Nyitókép: Népi motívumok a bútoron (Fotó:Hagyományok Háza Hálózat)