2024. július 26., péntek

Ünnepi ülés Kastori Rudolf tiszteletére

A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács szombaton az újvidéki Tudósklubban ünnepi ülést tartott abból az alkalomból, hogy Kastori Rudolf akadémikusunk Budapesten elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-érmét.

Az MTA éves közgyűlésén május 3-án Budapesten Kastori Rudolf akadémikus Arany János-érmet vehetett át a Pannon régióban termesztett jelentős szántóföldi növények ásványi táplálkozásának élettanát és agrokémiáját kutató munkájáért, közéleti szerepvállalásáért, a vajdasági magyar nyelvű tudományos és szakmai ismeretterjesztésben való aktív részvételéért. Az ünnepségen a pezsgőbontást követően az akadémikus emlékeztetett arra, hogy számos kutatót senki sem ajánl valamilyen díjra, habár biztos, hogy megérdemelték volna azt.

– Olyan értelemben jelent sokat számomra ez a díj, hogy akkor kaptam, amikor már pályafutásom végét élem. Remélem, hogy ez a díj még sokáig kellemes emlék marad számomra – fogalmazott az akadémikus az ünnepségen. Újságíróknak elmondta azt is, hogy szerinte tudománnyal foglalkozni és kutatni nagy privilégium, különösen annak, aki ezt szereti, és aki ezt életcéljának tekinti.

Kastori Rudolf Horvátországban született 1935-ben. Az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karán doktorált 1963-ban, egyetemi tanárként ezen a karon dolgozott. Szakterülete a növényélettan, a növények ásványos táplálkozása, az agroökoszisztéma védelme. 1998-ban a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává, majd 2004-ben a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagjává, 2006-ban a Szerb Mérnöki Akadémia rendes tagjává, 2019-ben az Orosz Természettudományi Akadémia rendes kültagjává választották. Tudományos kapcsolatokat ápolt a világ több tudományos intézetével, különösen az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézetével. 35 kötet szerzője vagy társszerzője.