2024. július 26., péntek
OLIMPIAI HÍREK

Asztalitenisz-vegyespárosban összejöhet a bravúr

Csütörtök délelőtt lebonyolították az asztalitenisz-tornák sorsolását, a magyarok és Szerbia egyetlen képviselője, Izabela Lupulesku is nehéz ellenfelet kapott. Az újozorai (Uzdin) pingpongos a 6. kiemelt, Puerto Ricó-i Adriana Diaz ellen lép asztalhoz a 64-es tábla 1. fordulójában. A szintén egyesben induló Póta Georgina (39.) a 24. helyen rangsorolt, kínai származású, de német színekben versenyző Shan Xiaonával találkozik. Utóbbi csapatban Rióban ezüstérmet szerzett, majd a 2023-as vb-n a dobogó harmadik fokára állhatott fel, ráadásul ötszörös kontinensbajnok. Az Ecseki Nándor, Madarász Dóra (11.) alkotta vegyes párosnak akár össze is jöhet a bravúr, a 4. helyen kiemelt hongkongi Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem duóval csap össze a 16-os tábla első körében. Ecsekiék a tavalyi világbajnokságon találkoztak a párossal, akkor hatalmas csatában, a döntőt szettet 13:11-re megnyerve diadalmaskodtak az ázsiaiak. A vegyes párosok nyolcaddöntőjét szombaton rendezik, és ekkor kezdődnek az egyes küzdelmei is, azt azonban nem tudni, hogy a lányok mikor kerülnek sorra.

GAUFF VISZI AZ AMERIKAI ZÁSZLÓT
Coco Gauff lesz a kétszeres olimpiai bajnok kosarassztár, LeBron James női zászlóvivő társa az amerikai csapat élén a ma esti megnyitón. A 20 éves Gauff az első teniszező, akit ez a megtiszteltetés ért az Egyesült Államokban. A játékos jelenleg második a világranglistán, és a női egyes egyik esélyese.

EGYRE TÖBB A KORONAVÍRUSOS PÓLÓS
A magyarokkal azonos csoportban szereplő ausztrál női vízilabda-válogatott öt tagja is elkapta a koronavírust. Anna Meares csapatvezető szerdán közölte, hogy mindenkit teszteltek a csapatban, és kedden két fővel nőtt a fertőzöttek száma. Meares hozzátette: a Covidot nem kezelik másként, mint bármely más légúti megbetegedést, de tudni akarják, hogy a protokoll működik, és a betegségek kezelése és minimalizálása minden olimpia szerves része. A magyarok augusztus 4-én 14 órakor csapnak össze az ausztrálokkal.

SINNER ÉS RUNE IS KIDŐLT
Tovább bővült az ötkarikástól távol maradó teniszezők listája, szerdán az aktuális világelső, Jannik Sinner közölte, hogy mandulagyulladás miatt nem indul. „Egyhétnyi remek edzés után elkezdtem magam egyre rosszabbul érezni, így néhány napot pihentem. Aztán elmentem az orvoshoz, és a betegség megállapításával egyidejűleg közölte, nem javasolja, hogy játsszak.” A 22 éves olasz játékos idén megnyerte az Australian Opent, és elődöntős volt a Roland Garroson, míg Wimbledonban a negyeddöntőig jutott. Kedd délelőtt aztán Holger Rune is bejelentette visszalépését. A 21 éves dán teniszező csuklósérülés miatt mondta le a szereplést. Az is kiderült, hogy Andy Murray csak párosban indul: „A hátam még mindig nem az igazi, és nem tűnik jó ötletnek, hogy egy nap alatt akár két meccset is lejátsszak. Dannel folyamatosan készülünk, hogy legyen esélyünk az éremszerzésre.”

HÉT ARANY A MAGYAROKNAK?
Az eddigi öt helyett már hét aranyat jósol Magyarországnak a párizsi olimpiára a statisztikai elemzésekkel foglalkozó Gracenote, amely novemberben még csak két első helyezést adott a piros-fehér-zöld színekben versenyzőknek. A legutóbbi becslés alapján a francia fővárosban a magyarok 23 érmet gyűjtenek, a 7 győzelem mellé 6 második és 10 harmadik helyet szereznek, ezzel pedig a 11. helyen zárnak majd az éremtáblázaton. A novemberi két arany után a Gracenote februárban három végső győzelmet prognosztizált, áprilisban pedig ötöt.