2024. július 26., péntek

Ma hivatalosan is megkezdődik az olimpia!

A ma esti megnyitóünnepséggel hivatalosan is megkezdődik a XXXIII. nyári olimpia Párizsban, pontosan 100 évvel azután, hogy a francia főváros adott otthont az ötkarikásnak. A szervezők különleges játékokat ígértek, s valóban, elsőként fordul elő, hogy a megnyitó ceremóniát nem stadionban, hanem a Szajna partján tartják, ahol 10 hajó indul meg a sportolókkal az Austerlicz-hídtól egészen az Eiffel-toronyig, a Trocaderóig, végighaladva a felújított Notre Dame-székesegyház mellett. 

A modern kori olimpiai játékokhoz illően a párizsi is lenyűgöző adatokkal szolgál: az eseményen 10.500 sportoló vesz részt 32 sportágban, összesen 329 aranyérmet osztanak majd ki. A 206 nemzeti csapat közül 54 afrikai, 48 európai, 44 ázsiai, 41 amerikai, 17 óceániai lesz, egy csapatot képeznek a független indulók, és egyet a menekültsorban élő versenyzők.

Zavartalan szereplésüket 45.000 önkéntes segíti majd, a biztonságot pedig több tízezer rendőr, csendőr és katona szavatolja, széles körű nemzetközi segítséggel. Az olimpiát egyébként nem csak párizsi helyszínekkel rendezik meg, hiszen például a labdarúgótornát Franciaország nyolc városában tartják. Más fontos sportág rendezvényét is Párizs környékén tartják, köztük az atlétikát és az úszást, a hullámlovasok pedig Francia Polinéziában, Teahupo’o-ban versenyeznek majd.

A küzdelemsorozat egyébként már két napja tart labdarúgásban és rögbiben. Tegnap kezdtek a kézilabdás lányok is, köztük Magyarország, amely tegnap este rögtön rangadót játszott a házigazdákkal.

Nyitókép: AP via Beta