2024. július 29., hétfő

Leszállt a csendes éj

Toll Gyula és Kovács Gyuszi koncertje Óbecsén

Szűknek bizonyult a minap az óbecsei Népkönyvtár nyári színpadának nézőtere, amikor is Leszállt a csendes éj címmel Toll Gyula és Kovács Gyuszi adott koncertet. Az est folyamán magyar és szerb nyelven is hallhatóak voltak dalok, hallgatók, csárdások és frissesek, valamint olyan zeneszámok, amelyeket a nézők sokszor együtt énekeltek a fellépőkkel.

– Meglepetéskoncert ez számomra, ugyanis csak a napokban tudtam meg, hogy szülővárosomban koncertezem. A hátam mögött szervezték meg a Népkönyvtár munkatársai és Gyuszi barátom a koncertet. Nem volt sok időnk együtt gyakorolni, de már sokszor muzsikáltunk együtt, nem kellett sokat összecsiszolódnunk. A nézők visszajelzéseiből azt szűröm le, hogy jól szórakoztak – nyilatkozta Toll Gyula, aki augusztus 1-jén, Óbecse község napján községi díjban részesült a kultúra terén kifejtett munkájáért és a népzene fejlesztéséért. Ennek apropója volt ez a koncert.

Toll Gyula már 39 éve a Vajdasági Rádió és Televízió munkatársa, a népzenei együttes tagja. Hatalmas szakmai tapasztalattal rendelkezik, melyek egy részét külföldön, Amerikában szerezte. Pályafutása során olyan előadóművészekkel dolgozott együtt, mint Zvonko Bogdan, Đorđe Balašević, Vitkai Kucsera Ágota, Mavrák Béla, valamint a Legende és a Frajle zenekarokkal is játszott. A községi díj mellett a Szerbia Zenészek Egyesületének díját is magáénak mondhatja.

Kovács Gyuszi már gyermekkorában elkezdett zenével foglalkozni, harmonikázott és tamburázott, majd, elmondása szerint, kamaszkora óta a gitár a legjobb barátja. Gyakorlatilag minden műfajban otthon van, játszott már népzenei, akusztikus jazz és elektronikus rock and roll együttesekben is, arra törekedve, hogy összehozza a rock gitár és a tamburazenekar hangzását. A sokoldalúságának köszönhetően ő is neves zenészekkel dolgozott együtt, többek között Zvonka Bogdannal, Bebi Dollal és a Riblja čorba zenekarral.

A nézők a mintegy hetven perces koncerten hol gombóccal a torkukban, hol könnyes szemmel nézték és hallgatták végig a dalokat, és a műsor végén felállva tapsolták meg a két művészt.