2024. július 16., kedd

Ma kezdődik Zomborban a SOMUS

Ma kezdődik és vasárnap ér véget a SOMUS, a Zombori Zenei Ünnepségek. A rendezvényt még 1961-ben alapította Dušan Trbojević zongoraművész, és Szerbia első komolyzenei fesztiváljának számít.

A nyitókoncertet négykezes zongoradarabok alkotják zenekari kísérettel. Az előadók a Franciaországból érkező Lidija és Sanja Bizjak zongoraduó, valamint a Muzikon kamarazenekar. A koncertet a városháza nagytermében tartják 20 órakor.

A fesztivál második napját a tíz évvel ezelőtt elhalálozott fesztiválalapító Dušan Trbojević munkásságának szentelik a szervezők. A művelődési központ dísztermében fotókiállítás nyílik, a köztévének a SOMUS-hoz kapcsolódó videofelvételeiből vetítenek, és bemutatják Trbojević saját zenei munkásságáról írott könyvét. Este nyolc órától a zenepedagógus emlékének szentelt koncertet hallgathatja meg a közönség a városházán.

Szombaton közös matinékoncertet adnak belgrádi, újvidéki, zombori zenetanárok a városházán, műsorukon Beethoven hetedik szimfóniája szerepel. Este hat órától a Népszínházban Az öröm ex/odusa című zenés darabot mutatja be a Szlovén Zenés Kamaraszínház társulata.

A vasárnapi zárónapon 11 órától egy olasz zongoraduó játszik Bach, Mozart, Brahms és mások szerzeményeiből a városházán, a műsort 20 órakor kiemelt szólisták hangversenye zárja.