2024. július 16., kedd

A folyton megújuló

Kerekes Sándor kiállítása nyílt meg a szabadkai F galériában

A minap Megérintetett ég címmel Kerekes Sándor kiállítása nyílt meg a szabadkai F galériában. Az egybegyűlteket a galéria nevében Miroslav Lazendić köszöntötte, majd pedig Agárdi Brigitta felolvasta Kubát Gábor méltatását:

– Kerekes úgy újul meg, mint ahogyan a tigris. Ahogyan a fiatal tigris bundáján megjelennek a kis csíkok, úgy mutatkozik meg, rajzolódik ki a megújulás látható eredménye az egyre expresszívebb, egyre inkább lélekemelő, de mégis populáris művészi alkotásaiban. Van közöttük olyan is, amely lavírozott tussal és valami olyan festészeti eszköztárral készült, ami nála műhelytitok. És olyan mind, amiről ez a szertelenül játszó KeSünk mindig felismerhető. Sikerült neki az, ami a festők zömének nem: az olyan egyéni stílus kialakítása, amely összetéveszthetetlen. Az első pillanatban, amikor ránéz az ember a képeire, azt mondja: ez egy Kerekes.

A horizonton még fel sem sejlik olyasmi, ami a mi Kerekesünket kimozdítaná lelki derűjéből, inkább a villogásra csábításként szolgál üde szellemének, mint minden művészének a szívében áradó tavasz. KeS nemcsak szellemi hatalomról tanúskodik műveiben, életvitelében is lépten-nyomon észlelhető a megfiatalodás művészetének ismerete. Pedagógusi munkája nemcsak Vajdaság-szerte ismert és megbecsült. Aki személyesen is felkeresi képeit, egészen közelről meglátja a nagy formátumot a finoman „csalogató” művészi ecsetvonásokban, amelyek most expresszívebbek, mint valaha – áll egyebek közt a méltatásban.

A továbbiakban az egybegyűltekhez Kerekes Sándor fordult, aki azt hangsúlyozta, hogy az alkotómunkát soha nem hagyja abba. Egyébként nemrég Kubát Gábor kiállítása volt az F galériában, akkor az alkotásokat Kerekes Sándor méltatta, így ez egyfajta viszonzást jelentett.