2024. július 16., kedd

A múlt töredékei

A múzeum felé elnevezéssel alkalmi kiállítás nyílt a kúlai Városi Galériában

A kúlai Művészeti Galéria a Kulturális Központ keretében a helyi képzőművészek és kulturális dolgozók kezdeményezésére 1996-ban alakult. Az első alkalmi kiállításra a Kulturális Központ kistermében került sor, ahol a cservenkai Andrija Šaranović és a verbász-kúlai Vojimir Dedeić szobrászok mellett a helyi Mirko Ćirić festőművész alkotásait láthatta a közönség.

Snežana S. Davidović festőművész, a galéria vezetője elmondta, azóta több ismert művész, közöttük festő, szobrász, fotós, grafikus tárlatát láthatták a művészet kedvelői:

−Az elmúlt 25 év alatt összesen 350 kiállítást szerveztünk. A helyi és vidéki látogatók olyan neves művészek alkotásait láthatták, mint Sava Stojkov, Mészáros János, Slajf Sándor, Dragan Stojkov,Vladimir Spasić, Radovan Jokić, Mile Dragić, Barna Lídia, Ratko Šoć, Milorad Rađenović, Danijel Babić, Milosav Pavlović, Dragan Bartula és mások. Galériánk szorosan együttműködik Sava Stepanov, Mile Ignjatović, Mila Krstić- Krasuljak, Radomir Mašić és Andrej Tišma kritikusokkal és művészettörténészekkel – mondta a galéria vezetője.

A Városi Galériában jelenleg látható kiállításról szólva Ljubica Tijanić, Kúla község polgármestersegédje elmondta, minden egyes tárgy és kinagyított fénykép a város múltját idézi: − A múzeum felé elnevezésű kiállítást tavaly november 16-án, Kúla község napján szerettük volna megnyitni, azonban a járványügyi helyzet miatt ez későbbre tolódott. Idén május 8-a, Szent Márk, a város védőszentjének napja viszont ideális időpontnak bizonyult az esemény megrendezésére. A kiállítást négy részre osztottuk: a gazdasági élet, az egykori üzemek, az eddigi régészeti kutatások eredménye, valamint a város egykori kulturális és művelődési élete. A kiállítás a zombori Városi Múzeummal közösen valósult meg, és külön köszönet Pavle Karabasil kusztosznak a szakmai támogatásért. A mostani kiállítás csupán egy bevezető az előttünk álló folyamatba, ugyanis a rendőrség jelenlegi épülete hamarosan városi múzeummá alakul, ahol az eddig összegyűjtött tárgyakat egy állandó kiállítás keretében tekinthetik meg az érdeklődők. Büszkék vagyunk arra, hogy a jelenleg kiállított tárgyak, képeslapok, könyvek és fényképek felkeltették a polgárok és a fiatalok érdeklődését, és hogy vidékről is csoportosan érkeznek látogatók. Mindez egyúttal azt jelenti, hogy elismerik eddigi törekvésünket, hogy megőrizzük az utókor számára a helyi múlt egy-egy töredékét − fogalmazott Ljubica Tijanić. Hozzátette, a kiállítás a járványügyi előírásokkal összhangban május 31-ig tekinthető meg.