2024. július 16., kedd

Elkápráztató üvegablakok

Róth Miksa munkásságáról tekinthetnek meg kiállítást Belgrádban az érdeklődők

A szabadkai Zsinagóga, illetve a szabadkai Városháza díszterme őrzi Róth Miksa alkotásait már hosszú évek óta. Az üvegművész ezen alkotásai részeit képezik annak a kiállításnak, amit a napokban nyitottak meg Belgrádban, a Collegium Hungaricum kiállítótermében.

A Róth Miksa alkotásaiból összeállított Megszínesített napfény című kiállítás évekkel ezelőtt indult útjára, és már több városban tekinthette meg a közönség. Romániában, Szlovákiában, Magyarországon, három évvel ezelőtt Szabadkán, korábban pedig Belgrádban gyönyörködhetett a közönség a tizenkilencedik és huszadik század fordulójának egyik legismertebb iparművésze üvegablakait és mozaikjait ábrázoló fotóiban.

Ezúttal, vagyis július 23-ig (hétfőtől csütörtökig délelőtt 9 és délután 3 óra között, péntekenként pedig 9 és délután 1 óra között) újra Belgrádban tekintheti meg a közönség az üvegművészetet bemutató kiállítást.

Nincs még egy olyan dekoratív művészet, amely oly mélységesen fogná meg a lelkünket, mint az üvegfestészet, mert az üvegfestményeken beömlő világosság maga a megszínesített napfény… …” – fogalmazott Róth Miksa (1865. december 26. – 1944. június 14.) az üvegablak- és mozaikművészet legismertebb és legtermékenyebb magyar műhelyének alapítója és vezetője. Ebben gazdasági és közigazgatás funkciót betöltő épületek, templomok, zsinagógák, kiállítási termek, fürdők, kávéházak, valamint magánházak és bérpaloták díszítése készült. Róth műhelye a kor legjelentősebb építészeivel és festőivel dolgozott együtt, és amellett, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia jelentősebb alkotásait készítették el, külföldi megrendeléseket is teljesítettek.