2024. szeptember 7., szombat

14 éves zongorista a Virtuózok magyar nyertese

A szuperdöntővel véget ért a Virtuózok

Rozsonits Ildikót találta a legjobb magyar előadónak a Plácido Domingóval kiegészült zsűri a komolyzenei tehetségkutató december 18-i döntőjében.

Hetekig tartó nagyszabású műsorfolyam után december 18-án véget ért a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató hatodik évada. Idén először nemcsak a magyar tehetségeket keresték, hanem a visegrádi négyek többi országából (Lengyelország, Szlovákia, Csehország) és a vendégként meghívott Szerbiából is érkeztek résztvevők.

A hosszú válogató nyomán minden ország négy-négy ifjú zenészt küldött a nemzetközi színpadra, ahol péntek esténként hetvenmillióan láthatták őket a televízióban. Aztán a mezőny tíz versenyzőre fogyatkozott, végül pedig csak öten nyertek: minden nemzet egy zenésze.

A magyarok győztes virtuóza Rozsonits Ildikó, a 14 éves zongorista, a csehek fődíjasa a tangóharmonikán játszó Martin Sulc (18), a lengyelek legjobbja a szintén harmonikás Dawid Siwiecki (13) lett, a szlovákoknál a 13 éves Ajna Marosz győzött, aki furulyával lépett színpadra, míg Szerbiából a gitáron játszó, 15 éves Vuk Vukajlović lett az ünnepelt.

És bár a Szuperdöntő a jövő klasszikus zenei tehetségeiről szólt, a show-t azért nem kis részben Maestro Plácido Domingo vitte, hiszen a fináléban ő töltötte be a Szuperzsűri szerepét. Még azt is megmutatta, miért tisztelik őt világszerte kiváló karmesterként – és nem mást vezényelt a Budafoki Dohnányi Zenekarnak, mint fia, ifjabb Plácido Domingo szerzeményét: neki köszönhető ugyanis a Virtuózok vadonatúj, fülbemászó főcímdala. Az ifjabb Domingo persze nem most kezdte a zeneszerzést, írt ő már dalt Diana Rossnak, Michael Boltonnak, Sarah Brightmannek. De talán most először élte át, hogy világhírű édesapja milliók szeme láttára vezényli egy szimfonikus zenekarnak a dalt, amit ő írt.

„Tényleg a papád terelt a zene felé? Úgy tudtam, focista akartál lenni!” – faggatta a műsorban a show házigazdája, Thomas Gottschalk a zeneszerzőt. „Talán megzavarhattam apát, előbb orvos akartam lenni, aztán autóversenyző, aztán focista, meg még egy csomó minden” – mosolygott a fiatalabb Domingo. – „De örülök, hogy végül a zene felé terelt engem” – nézett a stúdióban ülő, büszke apjára a zeneszerző.

A szervezők közlése szerint a versenyzők díjainak és különdíjainak összértéke elérte a bruttó 100 ezer eurót, amelyet a Magyar Nemzeti Bank ajánlott fel. A nemzetközi összefogásban megvalósult műsort a magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta. Minden eddigi adás visszanézhető több nyelven a Virtuózok YouTube csatornáján.