2024. október 5., szombat

Mesélj, parodizálj, mondd ki és táncold el!

Pénteken az óbecsei Városi Színházban megkezdődött a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének döntője

Tavasz, napsütés, boldogság – évek óta ezzel vezetik fel Óbecsén a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjét. Tavasz és eső – az idén ez jelenti a boldogságot, elsősorban a vajdasági mezőgazdászoknak – az idén ezzel indította el Virág Kiss Anita és Oláh Tamás szervező a KMV 52. döntőjét. A műsorfüzetben azt is megüzenték a résztvevőknek: ők mind azért vannak itt, hogy elmeséljék, kiparodizálják, kimondják, eltáncolják, eljátsszák és elhiggyék: nekik, most itt van a helyük!

Péntek délután elsőként az előadó-művészeti vetélkedő résztvevői álltak a Kovács Frigyes, Mezei Kinga és Pesitz Mónika alkotta színészzsűri elé, a megzenésített versek előadóinak produkcióiról pedig Brestyánszki Bernadett zenész, Miroslav Jovančić zenész és Szabó Annamária népdalénekes mondtak ítéletet. Alkalmazkodva a Slam Poetry íratlan szabályaihoz, az idén először a műfaj önálló kategóriaként került be a versenynaptárba, így annak előadói péntek este klubkörnyezetben léphettek a színpadra. A versenyt Open Mic, majd klubkoncert követte.

Tegnap a legjobb képzőművészeti alkotásokat is megcsodálhatták az érdeklődők a verseny szünetében megnyílt tárlaton. Az 52. KMV képzőművészeti pályázatára összesen 182 pályamunka érkezett be, ezeket Molnár Edvárd fotográfus, Sagmeister Laura festőművész és Varga Natália grafikus értékelték. 

Ma, szombaton 9 órától az irodalmi vetélkedővel folytatódik a rendezvény, az alkotásokat ezúttal Benedek Miklós költő, újságíró, Beszédes István író, szerkesztő és Toldi Éva kritikus értékeli majd. Az eredményhirdetés után most sem marad el a szokásos kerekasztal-beszélgetés, 19 órai kezdettel pedig a Középiskolások Színművészeti Vetélkedőjének nyertes előadását, azaz a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium Félelem és reszketés Szabadkán című produkcióját láthatja a közönség. Az esti koncert a színház klubtermében 21 órakor kezdődik, és a Kurta Utca, valamint a Dynamite Dudes lép fel.

Az ünnepi gálaműsor és a díjkiosztó vasárnap fél 10-kor kezdődik a Városi Színházban.

A verseny eredményeit hétfői lapszámunkban tesszük majd közzé.

A képzőművészeti pályázat eredményei:

1. Rajz, grafka: I. Szabó Róbert, 3k, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta (felkészítő tanár: Balla Ákos), II. Szabó Franciska, 3k, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta (felkészítő tanár: Bakos Anita), III. Molnár Heléna, 3k, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta (felkészítő tanár: Bakos Anita).

2. Festészet: I. Hodik Nikolett, 3k, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta (felkészítő tanár: Bakos Anita), II. Kaszás Anikó, 3k,, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta (felkészítő tanár: Bakos Anita), III. Bodnár Valentina, 3, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta (felkészítő tanár: Kókai Eléna).

3. Szobrászat: I. Kaszás Anikó, 3k, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta (felkészítő tanár: Balla Ákos), II. Horváth Adél, 3k, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta (felkészítő tanár: Balla Ákos), III. Hodik Nikolett, 3k, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta (felkészítő tanár: Balla Ákos).

4. Fotó: I. Ercsi Anita, 2, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta (felkészítő tanár: Lázár Tibor), II. Greguss Lilla, 3.3, Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka, III. Tolnai Zsigmond, 2.a, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka, Kókai Anna, 4, Svetozar Marković Gimnázium, Újvidék.

5. Egyéb
I. Varga Nikoletta, 4k, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta (felkészítő tanár: Gubik Korina)
II. Német Anasztázia, 2k, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta
III. /