2024. szeptember 2., hétfő

Jobb vetítővászon, újabb díj, programbővítés

A palicsi filmfesztiválon a következő években változásokat terveznek

Mindenféle pompa, tűzijáték és nagy felhajtás nélkül zajlott le és fejeződött be az Európai Filmek Fesztiválja Palicson. A korábbiakhoz viszonyítva ezúttal kicsit több pénz jutott a jubileumi fesztivál megszervezésére, és ezért lehetőség nyílt több vendég meghívására. Mintegy 150 filmes vendég és 100 újságíró kísérte figyelemmel a hétnapos mustrát.
Pénteken, az utolsó sajtótájékoztatón amellett, hogy kihirdették az idei győzteseket, a szervezők beszéltek a tervezett változásokról, amelyek egyfelől a programokat érintik, másfelől a feltételek javítását célozzák meg.
Radoslav Zelenović, az Európai Filmek Fesztiváljának igazgatója elmondta, mindenképpen szükség lesz egy új, minőségesebb vetítővászon beszerzésére, ugyanis idén a nagy szél idején bebizonyosodott, hogy ezen sürgősen változtatni kell. Évek óta szóvá teszik a fesztiválozók a kényelmetlen padokat. Igaz, hogy festői a környezet, szebb helyet nem is találhatnánk a fesztiválnak, jegyezte meg, de számára felfoghatatlan, miért nem lehet lecserélni a kényelmetlen padokat. Zelenović professzor szerint a szabadkai műemlékvédők arra hivatkoznak, hogy a Nyári Színpad tájegységi védelem alatt áll.
– Ha ez így van, akkor hogyan lehetséges, hogy a pulai arénában, amit az I. században építettek, műanyag székeket lehetett beszerelni, a palicsi Nyári Színpadot meg 1950-ben építették, itt meg nem lehet elmozdítani a padokat – mondta a programigazgató, és nem tudott ígéretet tenni, hogy kilátásba jöhet a változás, csak az igényt fogalmazta meg. Ugyanakkor bejelentette, hogy dolgoznak azon, hogy a palicsi Vigadó nagytermében megoldódjon a szellőztetés, és ezzel egy új vetítési helyet kaphat a fesztivál.
Miroslav Mogorović, az Európai Filmek Fesztiváljának programigazgatója bejelentette, hogy a jövőben bővíteni fogják a palicsi fesztivál programját. Eddig csak környezetvédelmi témájú dokumentumfilmeket láthatott a közönség. A jövőben kitárják a kapukat a dokumentumfilmek előtt, és minden témában vetítenek majd ilyen alkotásokat. A másik újdonság, hogy a jövőben a fiatal alkotók számára is bevezetnek egy díjat, hiszen nyilvánvaló, hogy nagyon sok fiatal rendező jelenik meg ezen a fesztiválon, kiváló alkotásaival. A harmadik újdonság, hogy a jövőben a 12 kísérőprogram és a fesztivál idején vetített több mint 100 film mellé társul még egy filmvetítés, mégpedig egy válogatás a palicsi filmfesztivál győztes alkotásaiból.
Ilija Tatić, az Európai Filmek Fesztiváljának ügyvezető producere arról beszélt, hogy az újságírók munkafeltételein is javítani kívánnak. Az internetes anyagküldés ugyanis idén nehézségekbe ütközött.
A palicsi filmfesztivált Szabadka város akkor alapította, amikor még dúlt a délszláv háború, ropogtak a fegyverek. A fesztivál arculata 15 évnyi útkeresés után alakult ki. Most a negyedszázados jubileumot követően a jól bevált szervezési modell marad, csak apró korrekciókat ígértek a programban, a körülmények javításán pedig folyamatosan dolgoznak.