2024. szeptember 4., szerda

Európát járja egy magyarkanizsai elsőfilmes alkotása

A magyarkanizsai Gazdag Csongor Short Tips for Artists, azaz Rövid tippek művészeknek c. alkotását több filmfesztivál versenyprogramjába is beválogatták Európa-szerte.

Szeptemberben a milánói nemzetközi animációs filmfesztiválon mutatják be, ezenkívül látható lesz majd egy belgrádi, egy lengyel és egy görög fesztiválon is. Csongor Szegeden járt középiskolába, majd Pécsett folytatta tanulmányait mérnök informatikus szakon. A filmkészítéshez bevallása szerint két évvel ezelőtt került közelebb, Csubriló Zoltán filmműhelye által.

– Legelőször a haverokkal fogtunk össze, hogy készítünk egy websorozatot, aztán jött az ötlet, hogy csinálok a magyarkanizsai TV-nek is valamit tanulás céljából. Kipróbálom magam valamiben, amit még nem csináltam, és úgy voltam vele, ha már alkotok valamit, akkor az olyasvalami legyen, ami fel is használható. Például a filmfesztiválhoz készítettem reklámfilmet, és akkor mondogatták, hogy miért nem csinálok egy kisfilmet. Azután nyaranta volt a filmműhely, ami abból állt, hogy én otthon fogom magam, és alkotok egy filmet. Innen ered az ötlet. Először a testvéremmel és az egyik barátommal összefogtunk, hogy írunk egy forgatókönyvet, erre ráment félév. Egy húszperces film lett volna, de időközben magamra maradtam, a többiek rájöttek, hogy őket ez mégsem érdekli annyira, nekem pedig be kellett látnom, hogy egyedül nem tudom elkészíteni. És ekkor kerestem egy egyszerűbb témát, melyet egyedül is meg tudok valósítani.

 Ez lett a Short Tips for Artists?

 – Igen. Egy mondatból indul ki a film, mégpedig Learn to kill your babies, vagyis tanuld meg megölni a gyermekeidet. Ez azt jelenti, hogy ha például te egy író vagy, lehet, hogy beleszeretsz egy szövegrészbe, egy fejezetbe, melyet írtál, az viszont nem illik bele az összképbe, csak lehúzná. Benned van a ragaszkodás hozzá, mint egy gyermekhez, de ahhoz, hogy megőrizd a mű integritását, el kell engedned őt. Ezt az elvet rá lehet húzni más művészeti ágakra is. A film szinopszisa: Egy elvetett tippsorozat megmaradt epizódjának darabjai, amely a művészek kreatív folyamatában hívatott segíteni.

 Ez az első filmed, milyen volt az alkotói folyamat, mennyi idő alatt készült el?

– A film kétperces, de egy év alatt készült el. Ebbe azonban beleszámítódik a tanulási folyamat is. Először lemodelleztem a karaktereket, a környezetet, azután következett, hogy mozgathatóvá kellene tenni a karaktereket. Ekkor összegyűjtöttem mindent, amit lehet, megtanultam, és jöhetett a következő lépés, az animáció. Ami miatt nem sikerült az előző kollaboráció, hogy nagyon alapos vagyok, és mélyre ások. Mindenből hozzuk ki a legjobbat, és ha ez sikerül, akkor rájövünk, hogy jobbat is tudnánk már csinálni. Fél év után elege lett ebből a barátomnak és a testvéremnek. Ez a kétperces kisfilm egy kísérlet volt, egy tanulási fázis, most, hogy letudtam a technikai oldalát, foglalkozhatok azzal, ami igazán fontos egy jó filmben, a történettel.

Csongor elmondása alapján jelenleg is dolgozik, ötleteket gyárt, forgatókönyveket és filmes szakkönyveket olvas. Tisztában van vele, hogy a filmkészítés anyagilag csak a produkció elkészülte után térülhet meg, de állítja, hogy a létrehozott érték a fontos, és annak sincs értelme, hogy az ember olyasmivel foglalkozzon az életében, amihez semmi kedve.