2024. szeptember 3., kedd
Európai Filmek 20. Nemzetközi Fesztiválja, Palics

A köztársaságtól a korábbi összeg töredéke

Szabadka város és tartomány támogatása méltó a jubileumi, európai színvonalú palicsi filmfesztiválhoz, a köztársaság az eddigi pénz egynyolcadát adja – hangsúlyozta Blažo Perović

A július 13-ától 19-éig tartó huszadik palicsi filmfesztivál gyakorlatilag a megvalósítás küszöbén áll, a Szabadegyetemnek, mint a fesztivál végrehajtó producerének pedig azzal kell szembesülnie, hogy az eddigi évekhez viszonyítva, csak a köztársasági támogatások töredékére számíthat. Belgrádi sajtótájékoztatójuk után, a szervezők Szabadkán is értesítették erről a nyilvánosságot. Az ellehetetlenített helyzetről Blažo Perović, a Szabadegyetem igazgatója számolt be:

– A művelődési tartalmakra szánt szerbiai szintű támogatási modell változása kedvezőtlenül hat mind a palicsi filmfesztiválra, mind a szabadkai gyermekszínházi fesztiválra is. Nyolc évvel ezelőtt a támogatásra vonatkozó szerződést írtuk alá a szabadkai önkormányzattal, a tartományi művelődési titkársággal és a köztársasági művelődési minisztériummal. Mindeddig ez szinte tökéletesen működött, segítségével mindkét fesztivál széles körű szakmai elismerésre tett szert. Az új támogatási modell értelmében viszont a palicsi filmfesztivál – sok más szerbiai rendezvénnyel egyetemben – egy másodrendű kategóriában került, amely jóval kevesebb pénzt jelent. Ennek értelmében a pályázatra a filmfesztiválnak csupán egymillió-háromszázezer dinárt, a gyermekszínházi fesztiválnak pedig egymilliót ítéltek oda. Ezt persze nem hagyjuk annyiban, jelenleg is köztársasági szintű párbeszédet folytatunk. Eddig miniszteri ígéretet kaptunk arra, hogy a tartalék költségvetésből további juttatásokat kapunk. Összeadva azonban az említett, pályázaton kapott pénzt, és az egyelőre csak remélt kiegészítő összeget, a végeredmény aligha éri el a támogatás tavalyi szintjét. Múlt évben ugyanis kilencmillió dinárt kaptunk a filmfesztiválra, és hatot a gyermekszínházi fesztiválra. Összehasonlításképp, ami a filmfesztivált illeti, többszörösen kevesebb pénzből vagyunk kénytelenek gazdálkodni, mint a Fest vagy a pulai filmfesztivál, a szarajevóiról már nem is beszélve. Ugyanakkor a szabadkai önkormányzat és a tartományi titkárság felismerte a fesztivál jelentőségét, a jubileum alkalmából előbbi tíz, utóbbi húsz százalékkal növelte meg a támogatást, sőt a felszerelések beszerzésére is gondoltak. Ez mindenképpen sokat jelent számunkra – mondta.

Petar Mitrić, a fesztivál egyik szelektora és Dejan Zvekić, a Szabadegyetem kommunikációs igazgatója a filmfesztivál ütemét ismertették. Mint elmondták, a rendezvény július 13-ától 19-éig tartó központi részén kívül, előtte és utána is lesznek fesztiválhoz kötődő tartalmak. Gyakorlatilag tehát a fesztivál július 2-ától 26-áig tart, a részletes programot pedig hamarosan ismertetik. Addig elöljáróban megtudhattuk, hogy tizenegy programrész lesz, és a török filmek kerülnek középpontba. Lévén pedig, hogy jubileumi rendezvény az idei, visszatekintésre is sor kerül. Az elmúlt tíz év győztes filmjeit Szabadka központjában vetítik majd. Tekintettel arra, hogy idén nem készültek fesztiváli tartalomhoz illő produkciók, az új magyar film programrész nem lesz annyira új, és szintén az elmúlt tíz évre tekint vissza. Az idei Lifka-díjasok, Emir Kusturica és Nyikita Szergejevics Mihalkov legjelentősebb alkotásait a Szabadegyetem mozitermében nézhetik meg az érdeklődők. Az Underground Spirit díjat – amely a független filmprodukciók előrelendítését jutalmazza – az idén a palicsi filmfesztivál rendszeres résztvevői a Buharov-fivérek kapják. Az ökológiai témájú alkotásokat bemutató programrész keretében ezúttal a NATO-bombázások egészségre vonatkozó következményeivel foglalkoznak. Európa és a kereszténység címmel is sor kerül egy programrészre, amely a filmfesztivál előtti hétben tíz filmet és beszélgetést foglal magába. A vetítéseken kívül kerekasztal-beszélgetések, fórumok és könyvbemutatók is kísérik a filmfesztivált.

A szervezők azt is hangsúlyozzák, hogy akárcsak az előző években, most is csupán a versenyprogram alkotásaira kell jegyet váltani, valamint a fesztivált követő filmslágerek vetítéseire, minden egyéb kísérőrendezvényre díjtalan a belépés. A jegyek ára nem emelkedik, és ezúttal is lesznek ingyenes buszjáratok Szabadka és Palics között.