2024. szeptember 3., kedd
Európai Filmek 20. Nemzetközi Fesztiválja, Palics

,,Sem a film, sem a színház nem fontos"

A Buharov-fivérek

A Buharov-fivérek

A Buharov-fivérek, illetve Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor hétfőn este a Nyári színpadon vették át az ún. Underground Spirit-díjat, amelyet azoknak az alkotóknak ítélnek oda, akik munkásságukkal a független filmezést éltetik. Alkotásaik kapcsán a Buharov-fivérek arról szóltak, hogy foglalkoztatják őket a hétköznapi emberek történetei, és gyakran a filmjeik szereplőit is közülük válogatják. Valójában nem is beszélhetünk szerepekről, hiszen ezek az emberek lényegében önmagukat adják. Alkotásaik célja a nézők tudatalattijának megmozgatása.

A fesztivál vendége volt Szabó Domokos is, aki a Hajdú Szabolcs rendezte Macerás ügyek szereplőjeként érkezett. A filmet ismételten az Új magyar filmek programrészben láthattuk, amely ezúttal ugyebár egy válogatást mutat be az elmúlt évek magyar filmterméséből. A Macerás ügyek több mint tíz éve jelent meg, Szabó Domokos pedig ennek kapcsán azt taglalta, hogy ez a film még most is aktuálisnak tűnik. A színész a magyar filmgyártás helyzetéről is szólt.

– Magyarországon volt egy pénzelési rendszer, ami többé-kevésbé működött, de azóta a filmgyártást mindinkább elérte a politika. Most már sem a film, sem a színház nem fontos, holott ez nem így van. Fontosak, mert általuk üzenünk. A politika félelmetesen bekebelezte a magyar kultúrát. Az alkotók munkáját ellehetetlenítette. Ez alól kivételek a független filmesek, akik semmi pénzből, puszta elhivatottságból és meggyőződésből készítenek filmeket. Ebből persze nem lehet megélni, de nem is kell – állítja.

A versenyprogramban láthattuk az Egyél, aludj, halj meg című svéd produkciót, amelynek egyik szereplője a belcsényi (beočini) születésű Milan Dragišić, aki harminc évvel ezelőtt egy második ligás csapat focistájaként került ki Svédországba, azóta pedig egy hotelben dolgozik. Milan amatőr szinten foglalkozik színészettel, ezért jelentkezett a meghallgatásra. A film az emigrációról és az álláskeresés ördögi köréről szól. A színész szerint nem furcsa, hogy a rendezőnő Gabriela Pichler ehhez a témához nyúlt, hiszen ő maga is bevándorló: bosnyák apától és osztrák anyától származik. A film egyébként népszerű lett Svédországban, csaknem az összes fontos filmes díjat elnyerte. Ennek kapcsán Milan hozzátette, hogy szinte csak ő nem kapott díjat, de azóta több filmezési ajánlattal is felkeresték.

Az ökológiai filmek programrészben bemutatott Kritikus tömeg dokumentumfilm rendezője Mike Freedman a fesztivál vendégeként fontos problémára hívta fel a figyelmet, amelyről az alkotása is szól.

– Egyes számítások szerint Földünknek hétmilliárd lakosa van, ez a szám pedig 2050-re eléri a tízmilliárdot. A hétből ötmilliárdan élnek a létminimum alatt. A fejletlen országokban éheznek és éhen halnak emberek, a fejlett országokról túlsúlyos macskák és kutyák adnak megdöbbentő képet. Mindenképpen valamiféle egyensúlyra kellene törekedni – mondta.