2024. október 11., péntek

Folytatódik a Magyar Népmesék animációs sorozat

Jövőre tizenhárom új epizód készül el a mai napig népszerű Magyar Népmesék animációs sorozatból és a tervek szerint még ugyanebben az évben be is mutatják az új epizódokat.

Jankovics Marcell legendás rajzfilmsorozatát 1977-től 2011-ig vetítette a Magyar Televízió.

A Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermében, a magyar animáció aranykorában készült rajzfilmsorozat felejthetetlen népmesei történeteket dolgoz fel ötletesen és a mesék eredeti humorát egy kis képi humorral szőtte át. A sorozat magyarországi sikeréhez nagyban hozzájárult az adott kor szelleme, ugyanis akkoriban váltak felkapottá a néprajzi témák. Az alkotók összesen 100 epizódot készítettek el, amit 9 évad keretében mutattak be. A rajzfilmsorozatot közel 40 országban sugározták Európa-szerte, de Japánban, Kínában, Indiában, Ausztráliában és az USA-ban is műsorra tűzték a televíziók. A rajzfilmsorozat 2021-ben bekerült a Hungarikumok gyűjteményébe is. A noklapja.hu írása szerint tizenhárom új részt korábban még Jankovics Marcell, Mikulás Ferenc és Tóth Gábor néprajzkutató választották ki, majd az időközben elhunyt Jankovics Marcell helyére Csákovics Lajos lépett, a Toldi Miklós-sorozatban is együtt dolgozott a rendezővel. A projekthez további forgatókönyvírók, rendezők és színművészek is csatlakoztak.

Az új részekben több narrátor meséli majd el a történeteket, amelyek a hagyományok tisztelete és az okos útkeresés ötvözeteként készülnek. A rajzfilmek készítését a Kecskemétfilm Kft. végzi, a nemzeti Filmintézet és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Nyitókép: Wikimedia Commons