2024. július 30., kedd

Kiszolgáltatott emberek

A szabadkai Klein house-ban bemutatták Sándor Zoltán: Térdről a világ című kötetét

A Szab-way Színházi Szervezet negyedik összművészeti estjén Sándor Zoltán, muzslai születésű író, publicista, folyóirat-szerkesztő Térdről a világ című elbeszéléskötetét mutatta be vasárnap este a Klein house-ban. A különböző sorsokat, a poszttraumatikus állapotokat, a háború utáni nehézségeket felvonultató történetek egy olyan világba vezetnek minket, ahol még a lélegzetvétel is tele van kétséggel, bizalmatlansággal. A tavaly megjelent Térdről a világ novelláskötetet a zEtna kiadó adta ki, Sinkovits Péter gondozásában. Sándor Zoltán nevéhez hat kötet és két fordításkötet kapcsolódik, a Térdről a világ kapcsán Bíró Tímea beszélgetett a szerzővel:

– A kötetbe gyűjtött tizenkét novella az elmúlt néhány esztendőben született. Hajlamos vagyok többféle novellát, prózát írni egy időben. Amikor ezt a kötetet állítottam össze, azokat a novellákat igyekeztem egy kötetbe elhelyezni, amelyeknek szerintem van egy közös vonulatuk, egy közös szál, ami összetartja őket, még akkor is, ha tartalmilag esetleg különböznek egymástól. Közös bennük, hogy mindegyik a napjainkban játszódik, a 21. században, valahol Vajdaságban, Szerbiában, de mondhatjuk azt is, hogy az ex-jugoszláv térségen. Az emberi sorsok bemutatása során előjönnek a poszttraumatikus állapotok, de nemcsak a háború határozza meg ezeknek a zömében lecsúszott embereknek az egzisztenciáját és mindennapját, hanem a kiszolgáltatottság is. Ez lehet akár politikai, gazdasági vagy szociális jellegű. A témák a valóságból jöttek elő, több kritikus szerint is hiperrealista mozzanatokban bővelkednek a kötetbe gyűjtött novellák. Olyan társadalmi kérdéseket igyekeztem boncolni, amelyek meghatározzák a mindennapjainkat. A kötet arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan hatnak ki a politikai-társadalmi történések az emberek mindennapjaira, hogyan befolyásolják azt. A kötetcím nagy fejtörést okozott, a Térdről a világ mellett azért döntöttem, mert úgymond a térdre borult emberekről szólnak a novellák, a kisemmizettekről, a lecsúszottakról. A cím ugyanakkor azt is jelképezheti, hogy az ember magába száll, térdre borul, amikor imádkozik, fohászkodik, ilyen szempontból transzcendens olvasata is lehet – hallottuk Sándor Zoltántól, aki a rendezvényen a fordításairól és a Sikoly irodalmi folyóiratról is szólt. A Sikoly új száma ezen az esten lett bemutatva elsőként.

– Amikor elindítottuk a Sikoly folyóiratot, célunk volt az is, hogy megismertessük a más nyelvű alkotókat a magyar közönséggel. Az évek során több szerb szerzőtől is fordítottam novellákat, regényrészleteket. Az első fordításkötetem David Albahari novellagyűjteménye volt, a következő nagyobb falatnak bizonyult, Svetislav Basarától A föld szíve, amely úgy érzem, hogy egyfajta „hiányzó láncszem” volt eddig a magyar nyelven olvasók előtt. Nemrég jelent meg a Sikoly új száma. A lapszám három blokkra tagolódik, legnagyobb része szorosan kötődik a Szab-way- estekhez és a Klein house-hoz, mivel egy itt megvalósult rendezvényen készült alkotások kerülnek bemutatásra – mondta Sándor Zoltán.

Az est ezúttal is összművészeti jelleget öltött. Hangulatos zenei aláfestést a Moser Roth zenekar két tagja, Pálfi Ervin és Berta Csongor nyújtott. A rendezvényen felolvasott Pámer Csilla, Greguss Zalán, Baráth Attila és Szőke Attila, valamint egy performance-ot is láthattunk. Nem maradt ki a filmművészet sem. Szakály József és Baráth Gábor plébánosok segítségével, a kötet egyik novelláját alapul véve, Baráth Attila kisfilmet készített Pámer Csillával és Csernik Árpáddal, ezt a filmet a közönség meg is tekinthette a könyvbemutatón.

Az est folyamán Szab-way Színházi Szervezet adományokat gyűjtött, az óbecsei származású Ferencz Lajos, a Press szó szerzője javára. Ferencz Lajosnál 2011-ben súlyos szívbetegséget diagnosztizáltak. Jelenleg a budapesti Semmelweis Egyetem – Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján ápolják, új szívre és szívátültetésre vár, családja anyagi forrásai pedig teljesen kimerültek. A Press szó honlapján ezzel kapcsolatban felhívás is megjelent, akinek tehát módjában áll és szívesen segítene, Ferencz Erzsébet, Lajos édesanyja nevére a 170-0010199944005-41-es számlaszámra fizetheti be a támogatásra szánt összeget.