2024. július 17., szerda
ÚJ KÖNYVEK

Scott Turow: Ártatlan

Rusty Sabich, a fellebbviteli bíróság elnöke életében a történelem ismétli önmagát. Miután húsz évvel korábban kollégája, Tommy Molto azzal vádolta, hogy megölte egykori szeretőjét, most ugyanezzel vádolja felesége esetében. Sabich gyógyszerfüggő felesége egy reggel nem ébred fel. A gyanút az kelti fel az ügyészségben, hogy Sabich teljes 24 órán át nem értesíti az illetékeseket a halálesetről.

Scott Turow húsz évvel korábbi Ártatlanságra ítélve című regényével megalapozta az úgynevezett tárgyalótermi krimi műfaját, ez a könyv pedig azt bizonyítja, hogy a mai napig ő a legjelesebb művelője a jogi bűnügyeknek.

 JOHN LE CARRÉ: A KÉM AKI BEJÖTT A HIDEGRŐL

Alec Leames a brit hírszerzés feje, aki Kelet-Németországért felel. Miután utolsó ügynökét is meggyilkolják, visszarendelik őt Londonba, de ez csak a látszat. Valójában kap még egy fontos megbízatást, mielőtt „bejöhetne a hidegről”. A feladata kinyomozni, ki volt a soraikban az áruló, aki miatt sorban buktak le a britekkel összedolgozó kelet-német kémek.

A klasszikus hidegháborús kémregényt az Agavé kiadó megjelenése 50. évfordulója alkalmából adta ki újra, de mit sem vesztett fényéből, minőségéből.

 LÁSZLÓ ZOLTÁN: EGYSZERVOLT

Képzeljük el a mai Budapestet, ahol gyermekkorunk meséinek hősei élnek, csak kissé mások, mint amilyennek megszokhattuk őket. Itt találkozhatunk bürokrata hétfejű sárkánnyal, a parlament alagsorában élő óriással és más furcsa hősökkel. A történet főszereplője Karsa Harlan, aki egy budapesti kórház patológiai osztályán dolgozik és belekeveredik a mesehősök leszámolásába. A nyomok pedig azok őshazájába, Transzóperenciába vezetnek.

László Zoltán fantasy-regénye izgalmas, őrült, nem mindennapi és szellemes olvasmány.